A Woman Under the Influence

A Woman Under the Influence filmrutaJohn Cassavetes film A Woman Under the Influence är som ett eldigt teaterstycke med starka gripande scener i samspelet mellan Mabel och Nick och deras tre barn.

Mabel är en kvinna med nervösa och excentriska sidor och spelas av Gena Rowlands som om hon var pådriven av sporrar. Med de starka utspel som Mabel står för är det svårt att inte tangera ett överspel, i slutändan är ändå Rowlands storartad för det allra mesta.

Även Peter Falk som spelar Nick gör en stark roll som maken vars vredesutbrott tillkännager hans maktlöshet inför Mabels psykiska instabilitet. Därutöver finns en väl infogad operamusik som återger de uppflammande känslorna.

Filmen har en del scener som är väl tillrättalagda, men det finns också en del mycket fina sekvenser. Som då Mabel ihärdigt och något förvirrat försöker få reda på vad klockan är från undvikande förbipasserande och vi får snart reda på att det är för att hon med högsta iver väntar på att skolbussen med hennes barn ska anlända.

Cassavetes filmer är ofta påträngande i sina närgående människoskildringar och A Woman Under the Influence är definitivt ett prov på detta. Filmen har också samma täta dialog som förekommer i några av andra av hans filmer, Faces från 1968 till exempel, och den är ett imponerande försök att utan sentimentala överdrifter skildra hur mental sjukdom präglar en familj.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆