50/50

50/50 filmrutaDet var med viss skepsis jag mötte denna film då regissören (Jonathan Levine) för mig var fullkomligt okänd och skådespelaren Seth Rogen stod med i rollistan. Den senare en person som inte direkt är känd för att medverka i mer allvarsamma och djupare konstellationer. Men ibland blir man förvånad över hur bra en film kan vara trots ringa förhoppningar och på pappret: mindre bra förutsättningar.

50/50 är drama och ”komedi” om det högst känsliga ämnet cancer och hur vi människor tacklar ett av de svåraste beskeden vi kan tänkas få. Vi får följa Adam (Joseph Gordon-Levitt), en helt vanlig kille i tjugofemårsåldern med bra jobb, flickvän och vänner – när han efter en tids smärta i ryggslutet får beskedet cancer. Adams direkta reaktion blir chock med ett sinnestillstånd helt avskärmat från verkligheten.

Adam påbörjar cellgiftsbehandling och terapi medan nyheten berättas för personer i hans närhet. Samtliga reagerar olika och det är även här filmen briljerar med sina välnyanserade karaktärer. Hans bäste vän Kyle, en vulgär figur (spelad av Seth Rogen) försöker hantera de nya premisserna efter bästa förmåga. Kyle har en ganska avslappnad syn på livet och uppmuntrar Adam till diverse förströelser för att få honom i andra tankebanor.

Adams mamma reagerar instinktivt moderligt och faller i tårar och förtvivlan. Flickvännen blir ledsagaren och den hjälpande handen, men orkar inte i längden då deras förhållande redan innan cancerbeskedet varit i nedåtgående kurva. Arbetskollegorna vet inte hur de ska möta situationen och uttrycker istället ”den talande tystnaden”.

Samtidigt som 50/50 är en tragisk berättelse så har regissören vågat sig på en inte helt självklar vinkling av ett ämne som skapar så vida känsloyttringar. Sällan har jag sett filmer med samma blandade kompott av värme, tragik, humor och vardagsrealism om något som vi alla kan drabbas av, när som helst, helt utan förvarning.

Jag ser nyfiket fram emot vad kapable Jonathan Levine kommer plocka upp ur sin skjortärm framöver. Hatten av.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆

Recension av Andreas Ellhar