Science fiction

Bästa science fiction filmer

20. Mars Attacks! (1996)
Absurd science fiction komedi med imposant ensemble, bland annat Jack Nicholson, Michael J Fox, Danny DeVito och Sarah Jessica Parker. Utomjordingar landar på jorden och den naive amerikanske presidenten tar på sig silkesvantarna.

19. Minority Report (2002)
Året är 2045 och brottsbekämpningen har revolutionerats till den grad att kriminaliteten har eliminerats tack vare en polisgrupp som kallas ”precrime”. Intressant framtidsbetraktande film med Tom Cruise i huvudrollen.

18. Dark City (1998)
John Murdoch vaknar upp bredvid en mördad kvinna, fast själv minns han inget. Han ser till att hålla sig gömd tills han kan återfå minnet. Men det tycks vara fel på andras minnen likväl. Stilsäker film som blandar inslag av Dick Tracy med skräckeffekter.

17. Alphaville (1965)
Den franske auteuren Jean-Luc Godards särpräglade science fiction blandar stildrag från film noir och besitter en lekfull attityd mot genren. Kan ses som en satir över ett alltmer teknologiskt och kapitalistiskt samhälle, men också som en deckare i en besynnerlig värld.

16. The Terminator (1984)
En hyperteknologisk cyborg anländer från en annan tid för att förgöra en viss Sarah Connor som i framtiden ska ge liv åt motståndsrörelsens blivande ledare mot maskinernas välde. Hög intensitet och tung action med Arnold Schwarzenegger i lämplig roll som fåordig cyborg.

15. Tillbaka till framtiden (Back to the Future, 1985)
En klassisk science fiction komedi med Michael J Fox som tidsresenären Marty McFly. Märkliga tidsparadoxer uppstår när Marty reser tillbaka i tiden i en film med mycket atmosfär. Det kom två uppföljare, men den första delen har de bästa idéerna.

14. THX 1138 (1971)
Dystopisk framtidsskildring av George Lucas. Ett par hundra år framåt i tiden där människorna har namn som THX 1138 och har ordinerad medicin att ta varje dag i en stad belägen under jorden. Originell science fiction med kvävande stämning.

13. Mad Max 2: The Road Warrior (1981)
Mad Max-filmerna är Australiens bidrag till genren. The Road Warrior utspelar sig i en post-apokalyptiskt ökenvärld där bensin blivit mer värt än guld och förbrytargäng härjar fritt. Mel Gibsons kanske bästa roll i en film som blivit kult.

12. Alien (1979)
Klaustrofobiskt science fiction drama i rymden med Sigourney Weaver där den oroande stämningen är perfekt uppbyggd i en lång upptakt tills den utmattande avslutningen.

11. Soylent Green (1973)
Jorden är överbefolkad och livsmedel har blivit en bristvara. Matransoner ges ut bestående av vatten och något vid namn Soylent Green. När ordföranden för företaget Soylent Green mördas dras detektiven Thorn in i ett obehagligt mysterium.

10. The Empire Strikes Back (1980)
En utmärkt uppföljare till Star Wars. Luke Skywalker träffar Jedi mästaren och förbereder sig att möta det mörka hotet i form av Darth Vader. Enligt många den bästa filmen i hela serien.

9. De 12 apornas armé (Twelve Monkeys, 1995)
En man påstår sig ha återvänt från framtiden, närmare bestämt 2035, för att förhindra att ett virus bryter ut. En intrikat science fiction film där paradoxer uppstår som resultat av tidsresor.

8. Stjärnornas krig (Star Wars, 1977)
Spektakulär action och episkt rymdäventyr som blev kassasuccé och kultfilm på köpet. Luke Skywalker försöker tillsammans med några rebeller rädda prinsessan Leia som tillfångatagits av Darth Vader i en historia som utspelas ”A long time ago in a galaxy far far away…”

7. Planet of the Apes (1968)
Några astronauter kraschlandar, men överlever på en främmande plats. De upptäcker snart att apor är den dominerande rasen och människor underordnade, fast det väntar ytterligare en fasansfull upptäckt. Välskrivet manus i fantasieggande värld med ödesmättad och mäktig final.

6. The Day the Earth Stood Still (1951)
Tidig science fiction klassiker med pacifistiskt budskap. Ett rymdskepp landar på jorden med ett meddelande till alla nationer; frågan är om världens ledare är mogna att ta till sig budskapet. Primitiva specialeffekter, men en film som fortfarande är högst angelägen på andra meriter.

5. The Matrix (1999)
Mer stilbildande än någon annan actionbaserad film under de senaste åren. Keanu Reeves spelar Neo i en värld där maskinerna tagit över och människorna lever vilseförda i en konstgjord verklighet. Neo blir en dag uppsökt av några som vill presentera honom för den sanna världen.

4. A Clockwork Orange (1971)
Stiliserat våldsamt drama i ett futuristiskt Storbritannien. Alex DeLarge, ledare för ett gäng med terror på agendan döms för mord och våldtäkt. Rättsapparaten har det perfekta programmet för återanpassning. Mångbottnat, skrämmande och originellt.

3. Metropolis (1927)
Fritz Langs stumfilmsklassiker som skildrar en futuristisk stad där människor är indelade i arbetare och arkitekter. En utopi eller mardröm? Den kanske mest stilbildande filmen i genren och med ett revolutionärt budskap.

2. 2001: A Space Odyssey (1968)
En artefakt påträffas som tycks bestå av någon slags intelligens. På skeppet som utforskar rymden finns vid sidan av den mänskliga besättningen även HAL, en väldigt speciell dator. Genial ouvertyr och sedan ett oförglömligt rymdepos med mäktig efterklang.

1. Blade Runner (1982)
Film noir och cyberpunk i ett framtida Los Angeles. Deckard är en så kallad Blade runner och har som uppdrag att ”pensionera” replikanter, ett slags androider. I ett kusligt framtidsscenario uttrycks djupa filosofiska perspektiv. Nummer ett på denna lista över bästa science fiction filmer.

Bladerunner filmruta

Science fiction som genre

En science fiction film har en rad typiska kännetecken. Det kan vara konstgjorda världar, utomjordiska livsformer och en teknologi som hör till framtiden.

Tidiga prov på science fiction i filmhistorien är Resan till månen av Georges Méliès 1902 och Paris qui dort av René Clair 1923.

Science fiction handlar ofta om dystopiska framtidsscenarier som i Matrix där ”maskinerna” har tagit över. Ett annat återkommande dystopiskt scenario är en onaturlig värld där människor blivit strömlinjeformade och det emotionella och humanistiska bortglömt/förbjudet som i Fahrenheit 451 eller THX 1138.

Det kan också handla om en resa till okända världar som i Alien eller till okänd tid som i Tidsmaskinen (1960, nyinspelad 2002).

De bästa science fiction filmerna fascinerar och stimulerar publikens sinne med sin fantasiprodukt och innehåller ofta underliggande budskap med paralleller till samtiden.

Lämna en kommentar