Romantisk komedi

Bästa romantiska komedier

20. The Princess Bride (Bleka dödens minut, 1987)
Ett sagoäventyr av klassiskt snitt som förgylls av en originell inramning. Storyn är enkel, men tack vare ett ironiskt förhållningssätt till genren och briljanta infall är detta en film som bjuder på en udda filmupplevelse tillika en dos romantik.

19. En kille och en tjej (1975)
Lasse Hallströms serverar en film med genuin charm och svenskhet. Brasse Brännström spelar en rädd och hypokondrisk ung man som träffar Lena. Detta är ingen klassiker, men en film som vinner mycket på att vara autentisk och enkel.

18. Shakespeare In Love (1998)
Den engelske dramatikern och poeten William Shakespeare inspireras till ett nytt drama då han träffar Viola De Lesseps som spelas av Gwyneth Paltrow. Deras viljor förenas när han söker en musa och hon chansen att uppträda på scenen trots att detta är förbjudet för kvinnor.

17. The Thin Man (Den gäckande skuggan, 1934)
En lyckad blandning av spännande thriller och lustfylld komedi där paret Nora och Nick som slitit på varandra under många år oupphörligen går varandra på nerverna. När Nick utreder ett mord får han ändå välbehövligt understöd från sin alltid trogne Nora.

16. Breakfast at Tiffany’s (1961)
Audrey Hepburn som rotlös och förvirrad ung kvinna vars högsta önskan är att hitta en rik man som ska göra livet enklare för henne. Stämningsfull romantisk dramakomedi som utspelas i New Yorks finare kvarter – i närheten av den luxuösa butiken Tiffany’s.

15. Älskar – älskar inte (Domicile conjugal, 1970)
Doinel har gift sig med Christine i en uppföljare till Stulna Kyssar och de är ett lyckligt ungt par, fast Doinels oupphörliga impulsiva och förvirrade infall skakar deras förhållande. Ett medryckande drama där den komiska grundtonen charmerar.

14. Roman Holiday (Prinsessa på vift, 1953)
Audrey Hepburn är en av de mest charmiga skådespelarna från Hollywood under 1950- och 60-talen och i Roman Holiday, som är hennes första storfilm, gör hon ett vitalt porträtt av en prinsessa som av en slump hamnar hemma hos en journalist.

13. Adam’s Rib (1949)
Spencer Tracy och Katharine Hepburn gör upp på genusladdat slagfält. Åklagaren Adam företräder en man vars kvinna försöker mörda honom. Men det visar sig också att Adams egen fästmö är kvinnans advokat.

12. Say Anything (1989)
Roande komedi med stora doser allvar. En ung John Cusack och Ione Skye spelar huvudrollerna som den sportintresserade Lloyd som inte har några särskilda framtidsplaner respektive den intelligenta och vackra Diane.

11. His Girl Friday (1940)
Ett av mästerverken inom den undergenre till komedin som brukar kallas screwball. De typiska inslagen finns här: det instundande giftermålet och den förbisedde mannen som gör allt för att förhala tillställningen och under tiden få bruden att förstå vem som är hennes verkliga kärlek.

10. The Lady Eve (Kvinnan Eva, 1941)
Klassisk komedi med fin dialog och sofistikerade relationsförvecklingar mellan den sköna bedragerskan Eve (Barbara Stanwyck) och den troskyldige rikemannen Charles (Henry Fonda).

9. Secretary (2002)
En helt annorlunda romantisk komedi där ett sadomasochistiskt förhållande utvecklas mellan en sekreterare och hennes chef. Filmens styrka är inte minst dess skruvade fast återhållsamma komik samtidigt som den omprövar fastslagna normer.

8. It Happened One Night (Det hände en natt, 1934)
Detta är filmen som kommit att stå modell för otaliga romantiska komedier vars intriger följt i samma mönster. Det är paret som möts av en slump och mot sin vilja tvingas att tillbringa tiden tillsammans för att till slut inse att dem inte kan vara utan varandra.

7. Stulna kyssar (Baisers Volés, 1968)
Jean-Pierre Léauds karaktär Antoine Doinel som dykt upp i fem filmer regisserade av François Truffaut är en härlig gestalt som både är skygg och spontan, han är romantikern som ändå på något sätt tycks ha lätt att hamna hos prostituerade. Denna gång anställd på en detektivbyrå.

6. Sluzhebnyy Roman (1977)
En komisk pärla från Ryssland som utspelar sig på ett kontor där Kalugina är en till synes känslokall och domderande chef. Den underdånige Novoseltev skräms vid tanken på henne, men måste blidka henne för att få en vakant tjänst, vilket leder till ett oväntat förlopp.

5.  The Philadelphia Story (En skön historia, 1940)
Cary Grant, Katharine Hepburn och James Stewart skapar härlig friktion i en av tidernas mest hyllade komedier. Tracy Lord (Hepburn) ska gifta sig och exmaken (Grant) är inbjuden och likaså en journalist (Stewart) som ska göra ett reportage.

4. Trouble In Paradise (1932)
Ernst Lubitsch var en mästare i sofistikerade dramakomedier där intrigen ofta innefattade romantiska förvecklingar. I den här filmen blir svindlarens tidtabell försenad då han förälskar sig i sitt offer.

3. Annie Hall (1977)
Radarparet Woody Allen och Diane Keatons är två neurotiker i denna sorglustiga komedi där träffsäkra repliker haglar. Kärleksproblem och intellektuella tankegångar perfekt inflätade i Allens definitiva genombrottsfilm.

2. Sommarnattens leende (1955)
Detta blev Ingmar Bergmans debutfilm och är fortfarande en högst sevärd film för sin underhållningskvalitet och visdom. En film om kärleken i sommarnatten som är grym för de försmådda och bedårande för de unga.

1. The Apartment (1960)
En i minsta detalj briljant utförd komedi. C.C. Baxter ställer sin ungkarlslya till förfogande åt chefer på sitt företag och stiger i graderna. Det blir under sådana omständigheter svårt att få till en romans med chefens sekreterare.

The Apartment filmruta

Romantisk komedi som genre

Den romantiska komedin är en av komedins mest centrala undergenrer och därför innefattas här en också en stor mängd filmtitlar. Filmer som behandlar ämnet kille och tjej som får varandra är ett av filmens mest populära teman någonsin och har blivit en stapelvara under åren.

Genren fanns redan i påbörjad form under stumfilmstiden, men gavs klarare konturer inte minst med It Happened One Night från 1934 som blev en slags urtyp för komedin och hade specifika särdrag som kretsade kring kampen mellan man och kvinna och hur kampen ofta slutade i förening mellan två ”rivaler”.

I mer modern tid har också titlar som Pretty Woman (1990) och Bridget Jones dagbok (2001) blivit oerhört populära. Filmerna tar ofta avsteg från det socialrealistiska i den mån kärleken övervinner allt inklusive barriärer som klasstillhörighet.

Även romantiska komedier i symbios med action eller äventyr har kunnat skönjas i filmer som Den vilda jakten på stenen (1984) och Bleka dödens minut (1987).

Lämna en kommentar