Thriller

Bästa thriller filmer

20. Point Black (Hämnaren från Alcatraz, 1967)
Walker har suttit på Alcatraz, men är nu frisläppt och vill komma åt de pengar som finns undangömda. Säregen filmstil av regissören John Boorman med hårdingen Lee Marvin i huvudrollen.

19. Slaktaren (Le Boucher, 1970)
En thriller som inte fogar sig till genremallen. Denna pärla av Claude Chabrol är verkligen förtrollande om en målerisk by i Frankrike där byborna rår om varandra, fast där någon går lös och mördar kvinnor.

18. Nightcrawler (2014)
Nightcrawler är en satir som rör sig mellan flera genrer och där en oroande känsla blandas med en del svart komik. I huvudrollen möter vi en till synes känslolös frilansande reporter med en lysande förmåga att vara först på brottsplatser.

17. Frenzy (1972)
Hitchcock visar än en gång prov på han kan åstadkomma i spänning och underhållning i en av hans sista filmer. Filmen som utspelar sig i London består av väl formade karaktärer och som vanlig förskönas inget i dennes filmer.

16. The Ghost Writer (2010)
Evan McGregor imponerar i rollen som spökskrivare åt den avgående engelske premiärministern. Regissören Roman Polanskis touch är omisskännlig, vilket ger klass och hög spänning åt denna politiska thriller.

15. Kniven i vattnet (1962)
Den polske regissören Roman Polanskis första film är också en av hans bästa. Ett par som ska ut och segla får sällskap av en ung man som behöver lift – detta utgör grundstoryn i en väldigt skarp psykologisk thriller.

14. Dog Day Afternoon (1975)
En man (Al Pacino) rånar en bank tillsammans med sin pojkvän (John Cazale) för att kunna finansiera ett könsbyte. En bisarr inramning sannerligen och detta resulterar i en tät och underhållande historia där det också finns utrymme för samhällskritik.

13. Mulholland Drive (2000)
David Lynch som brukar stå bakom högst unika filmskapelser bereder oss en enigmatisk upplevelse i denna thriller om två kvinnor (Naomi Watts och Laura Harring) där det blir svårt att sära på verklighet och illusion.

12. Hiss till galgen (Ascenseur pour l’échafaud, 1958)
Simpel story, men fantastiskt hantverk av den franske regissören Louis Malle. Soundtrack av Miles Davis och film noir stämning i ett isande drama där någon fastnar i en hiss i helt fel ögonblick.

11. Spoorloos (1988)
Ryslig och mycket väl berättad historia om det holländska paret Rex och Saskia som bilsemestrar i Frankrike. Efter Saskia gått in i en affär för att köpa en dricka är hon sedan försvunnen och Rex börjar från och med nu ägna sitt liv åt att finna förklaringen på vad som hände.

10. The Postman Always Rings Twice (1946)
En mordkomplott där thrillerinslagen är många och där spänningen har förmåga att växa desto längre filmen pågår. Filmen har spelats in på nytt senare, men inget överträffar versionen med Lana Turner och John Garfield i huvudrollerna.

9. Fargo (1996)
Steve Buscemi och Peter Stormare som skjutglada kidnappare och Frances McDormand som smart polis i bröderna Coens kanske bästa film. Oväntad humor och miljö för en kriminalhistoria med en hel del våld på programmet.

8. In the Heat of the Night (1967)
Norman Jewisons kanske bästa film är storartad i sin mix av kriminalhistoria som är samhällsförankrad i rasfrågor. Samspelet mellan en vit och svart polis är lysande och bjuder på överraskningar därtill.

7. Internal Affairs (Wui jian dao, 2002)
Den amerikanska omarbetningen The Departed var en sevärd film, men originalet är ändå vassare. Chan Wing Yan är polisen som arbetar ”undercover” i Hongkongs undre värld, men det tycks finnas en infiltratör på hans egen avdelning.

6. Fruktans lön (Le salaire de la peur, 1953)
En last med högexplosivt nitroglycerin ska transporteras med lastbil längs en osäker vägsträcka. Bara de med akut penningbehov befattar sig med sådana uppdrag och deras karaktärer tvingas bekänna färg på vägen.

5. North by Northwest (I sista minuten, 1959)
Hitchcock ger oss spänning på hög nivå i en visuellt formidabel film. Gary Grants karaktär hamnar i en ruggig historia och vi följer fastklistrade dennes strapatser fram till det klassiska slutet vid Mount Rushmore.

4. Het sol (Plein soleil, 1960)
Den unge mannen i handlingens centrum, Ripley, är en många med många – dubiösa – talanger och opportunistiskt tillvägagångssätt. Han vill leva det ljuva rikemanslivet som den nyfunna vännen Philippe Greenleaf bemäktigar och igångsätter en plan för överta dennes identitet.

3. Kvinnan i sanden (Suna no onna, 1964)
Denna japanska film är både konstfilm och erotisk thriller, men mest av allt en extremt spännande och visuellt fascinerande film. Storyn om en man som blir nedlockad i en djup håla i en sandöken är enkel, men djupt originell.

2. Psycho (1960)
Alfred Hitchcock låter huvudpersonen dö redan i inledningen och vänder ut och in på berättarteknikens regler. Här finns klassiska scener och en fantastisk skådespelarinsats av Anthony Perkins som psykopaten Norman Bates.

1. The Third Man (1949)
Orson Welles är den tredje mannen och likaså den förlorade länken i Carol Reeds mästerverk. Perfekt berättad historia som dessutom bjuder på ett slut som är ett av de bättre i filmhistorien. Nummer ett på denna lista över bästa thrillers.

The Third Man filmruta

Thriller som genre

Även om thrillerns har sina speciella drag är detta en genre som tenderar att överskrida till andra genrer som action och science fiction, fast kanske allra mest kriminalfilmer där distinktionerna ofta är små.

En av de stora regissörerna är Alfred Hitchcock med filmer som North By Northwest och Vertigo. I hans filmer återkom ofta temat om ”fel man” som blev misstänkt för ett brott och drogs in i en härva.

Sedan tidiga exempel som Gaslight från 1944 med Ingrid Berman har thriller filmen till viss del utvecklats mot mer actionbetonade historier som The Bourne Identity (2002).

Typiska undergenrer är politisk thriller samt spionthriller. Här kan det röra sig om konspirationer och maktspel som i JFK och All the President’s Men som skildrar mordet på John F. Kennedy respektive Watergate-skandalen. När spionage står på dagordningen kan det skildras med realism som i The Spy Who Came in from the Cold eller med fokus på underhållning i filmerna om James Bond.

Lämna en kommentar