Independent

Bästa independent filmer

20. Tape (2001)
Independent drama av Richard Linklater med Ethan Hawke och Uma Thurman i två av huvudrollerna. Hela filmen utspelar sig på ett motellrum där tre personer snart börjar konfrontera varandra, vilket leder till bekännelser om våldtäkt och droginnehav.

19. Smoke (1995)
Kring en cigarraffär på Brooklyn vävs en historia om butiksägaren och några av hans stamkunder. Den amerikanska författaren Paul Auster som själv har bott i Brooklyn har skrivit manus och även regisserat ihop med Wayne Wang.

18. Dark Star (1974)
John Capenter debuterade med en science-fiction som var olik det mesta inom genren. Bisarr humor utspelar sig på ett rymdskepp där den udda besättningen tvingas ta itu med bland annat en oregerlig utomjording och en tickande bomb.

17. Tiny Furniture (2010)
En delvis självbiografisk film där filmens skapare också spelar sig själv i huvudrollen. Hennes mor som är en framgångsrik fotograf och dennes assistent tycks inte ta huvudpersonens liv och ständiga känsloutbrott på riktigt allvar. Det hela utmynnar i en bra kombination av allvar och subtil humor.

16. Ghost World (2001)
Bästa vännerna Enid och Rebecca (spelade av Tora Birch respektive Scarlett Johansson) är anti allting som är hippt och modernt. I stället intresserar de sig för den medelålders Seymour (Steve Buscemi) som samlar på gamla blues- och jazzskivor.

15. Bleak Moments (1971)
Bleak Moments blev Mike Leighs första långfilm och uppvisar improviserat skådespel. Historien är på ytan händelsefattig och skildrar bland annat Sylvia som lever med sin förståndshandikappade syster och är involverad i ett syrefattigt förhållande med en tafatt man.

14. Shadows (1959)
John Cassavetes filmdebut Shadows (Skuggor på Manhattan) är en svartvit independent film där den handhållna kameran ihop med handlingen bringar hög intensitet. Handlingen kretsar bland annat kring raskonflikter.

13. Chelsea Walls (2001)
Från det bohemiska Chealsea Hotel i New York berättas historier som kretsar kring relationer och ensamhet. Även om det är en indiefilm inkluderar rollistan bekanta namn som Uma Thurman, Kris Kristofferson och Tuesday Weld.

12. Sex, Lies, and Videotape (1989)
Steven Soderberghs regidebut är på ytan en historia om en man som spelar in samtal om kvinnors sexuella fantasier. Den blev en oväntad hit, kanske på grund av det substantiella i att använda ord och inte främst nakenscener för att gestalta sex i film.

11. Clerks (1994)
Clerks berättar i svartvitt om vad som tilldrar sig i närheten av en mindre butik. Vi möter butiksbiträdet Dante som har fått sin dag förstörd efter lyssnat på flickvännens avslöjande om sitt sexliv samt Randall som jobbar i videobutiken intill, fast tillbringar den mesta tiden i grannbutiken.

10. Naked (1993)
Johnny ser delvis ut som en lodis och har lätt för att förolämpa sin omgivning eller bara bjuda på svårförståeliga meningar. Han har precis som filmen många briljanta stunder samtidigt som han ständigt tycks vara på kollisionskurs i sina möten med människor.

9. I huvudet på John Malkovich (1999)
En komedi med en rad smarta grepp där huvudrollerna spelas av John Cuzak, Cameron Diaz samt John Malkovich som sig själv. En ingång i den fysiska världen till John Malkovich huvud och därmed hans tankevärld upptäcks – och används flitigt.

8. Life Is Sweet (1990)
Få regissörer har sådana tvättäkta originella karaktärer i rollerna som Mike Leigh. I denna dramakomedi med mycket svärta bjuds vi på några oförglömliga insatser, bland annat av Timothy Spall som Aubrey som verkligen tycks vara galen på riktigt.

7. SubUrbia (1997)
En av Richard Linklaters bästa filmer med suberb dialog i skildrandet av ett dygn i några ungdomars liv i en småstad. Filmen som är adapterad från en pjäs, tematiserar bland annat framgång och misslyckande i det unga livet.

6. Henry Fool (1997)
Henry Fool ser sig själv som ett litterärt geni och tror sig arbeta på nästa klassiker. Hans livsstil är primitiv och förutom böcker kretsar hans intressen främst kring öl och sex. När han blir bekant med den missanpassade Simon tar händelserna en oväntad riktning.

5. Reservoir Dogs (De hänsynslösa, 1992)
Quentin Tarantinos genombrottsfilm och kanske hans främsta verk. I stort sett allt filmas från ett rum, fast tack vare det som framkommer i dialogen och i vilken ordning karaktärerna presenteras spelas ett större scenario upp i vårt medvetande.

4. Two-Lane Blacktop (Fortare än döden, 1971)
En film med minimal dialog där karaktärernas namn aldrig yppas. En förare och en mekaniker som tycks leva sitt liv i en bil får sällskap av en kvinnlig liftare. Filmens karaktärer och skeenden kan ibland inläsas som symboler eller metaforer för vidare perspektiv.

3. Happiness (1998)
Todd Solondz gör filmer om vardagen som berör, ibland genom provocerande ämnen men alltid med en fungerande intrig och trovärdiga karaktärer. Happiness skildrar framför allt två systrar där den ena är en kontrollmänniska och den andra plågas av ett ofullkomligt liv.

2. Trust (1990)
Hal Hartley ligger bakom flera independentfilmer som manusförfattare och regissör. Trust är tillsammans med Henry Fool dem starkaste. I Trust möter vi en originell berättarstil där temat kretsar kring att bevara det unika hos individer.

1. Slacker (1991)
Slacker utgörs inte av någon sammanfogad historia. Vad som tilldrar sig sker i halvt självständiga scener i form av konversationer där karaktärerna efter ett tag försvinner ur bild för att inte återses. Dess styrka består bland annat i flödet av originella observationer.

Parker Posey filmruta

Fakta om independent film

Independent eller indie inom film menar sådana produktioner som görs med begränsad budget utan finansiering av stora filmbolag. Detta gör i regel att filmerna inte har samma kommersiella inriktning som annars kan gälla. Att inte stora pengar går in i produktionen gör också att vissa genrer blir överrepresenterade inom independentfilmen. Likadant går det att märka att skådeplatsen ibland är begränsad till en eller ett fåtal platser.

Lämna en kommentar