A Place in the Sun

A Place in the Sun filmrutaA Place in the Sun (den svenska titeln är En plats i solen) är en prisbelönt film från 1951. I huvudrollerna återfinns Montgomery Clift och Elizabeth Taylor.

Så länge det har funnits societeter har det funnits ärelystna unga män som vill få tillhöra dessa. Montgomery Clifts karaktär George Eastman liknar en av Honoré de Balzacs uppkomlingar som sökte sig till Paris från landsbygden för att ”komma upp sig”. George Eastman har goda förutsättningar: han är klipsk, tilldragande och dessutom har han rätt släktband.

Snart har han många järn i elden. För många och han måste göra sig av med något av dem. Men en flickvän som blivit gravid är inte alltid det lättaste att ”göra sig av med”. Är man styrd av ärelystnad är man dock beredd att ta till de flesta metoder, även de fatala. Han vill nämligen inget hellre än fortsätta uppåt i samhällslivet och vara så mycket som möjligt med sin nya förälskelse, den unga överklasskvinnan Angela Vickers som spelas av Elizabeth Taylor.

Montgomery Clift imponerar mycket i sitt agerande – han har förmodligen också den mest fruktbara rollen. Utöver Clift och Taylor syns Shelley Winters – antagligen mest känd The Night of the Hunter (1955) och Lolita (1962) – i en av de ledande rollerna. För regi och produktion står George Stevens.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆