Alphaville

Alphaville filmrutaNär en auteur som Jean-Luc Godard ger sig in i science-fiction genren är en avvikande film att räkna med. Alphaville är också verkligen besynnerlig: på samma gång som den innehåller genrens mest beprövade ikonografi driver den samtidigt med densamma.

Lemmy Caution (Eddie Constantin) anländer till staden Alphaville under falskt alias och uppträder som journalist, men det egentliga syftet för hans resa är att likvidera en viss doktor Vonbraun som skapat en fatal laserstråle och en superdator.

Det är något oklart om Cautions är hemmahörande på en annan planet eller på en annan region på samma jordklot, i alla fall kallas detta Outlands. Den exakta hemorten uppger han som Nueva York och det finns fler anspelningar på samtida städer som Tokyoville till exempel.

Allt detta tycks vara delvis en lek från Godards sida och när det gäller Alphaville (även titeln är en lekfull kombination av framtid och samtid) är detta ingen uppbyggd framtidsstad utan snarare väl valda platser från Paris. Dessutom vandrar män runt i vanliga kostymer och hattar och kvinnor bär dräkter enligt 60-talets europeiska mode.

Fast tiden som skildras är en avlägsen framtid där ”människor har blivit slavar under möjligheter”, där ´kärlek´ och ´varför´ är några av de många ord som förbjudits. Och fenomen som konstnärer, författare och musiker med mera har slutat existera för över hundra ljusår sedan. Alphaville är en teknokrati som styrs av en superdator och där människor kan få dödsstraff för att de beter sig ologiskt.

Detta låter som en satir och tycks också vara så. Stilmässigt lånar filmen drag från deckare och särskilt från film noir. Det är också ett spännande kameraarbete och flera intressanta bildlösningar.

Trots Godards lekfulla attityd mot genren innehåller filmen en spännande intrig och den kan också ses som en slags science fiction deckare. Den som hoppas på en väl konstruerad framtidsvärld med häpnadsväckande ny teknologi kommer dock inte hitta alltför mycket av detta.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆

Alphaville är med på Topplista över bästa science fiction filmer.