And Then There Were None

And Then There Were None filmrutaAnd Then There Were None är en filmatisering av Agatha Christies roman med samma namn. Filmen har fått hela fyra re-makes med titeln Ten Little Indians och dessutom har det gjorts en rad ytterligare filmer baserade på samma roman.

And Then There Were None från 1945 med regi av René Clair är den första och bör även betraktas som den bästa filmversionen såväl som en av de bästa filmerna som byggts på en Agatha Christie-roman överhuvudtaget.

Historien är enkel: tio personer som inte känner varandra blir inbjudna till en isolerad ö och blir mördade en efter en. När den reducerade skara som ännu är i livet slutligen inser att en av de kvarvarande är mördaren börjar samtliga blicka över axeln och misstänka varandra.

Det handlar om en typisk gåta á la vem-är-den-skyldige?, vilket brukar besvarar med den-minst-tänkbara. Fast även om turordningen av de mördade karaktärerna kan förutses i några fall är man ändå bortvillad innan sanningen bakom gåtan avslöjas.

Till skillnad från exempelvis Mordet på Orientexpressen, som är en annan Agatha Cristie-filmatisering, där mordgåtans lösning blir finurlig i överkant bjuder And Then There Were None på en stimulerande tankelek ackompanjerad av goda karaktärsstudier.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆

Recension: Oskar Strandberg