Bullitt

Bullitt filmrutaSteve McQueen medverkade sällan i dåliga filmer och Bullitt är inget undantag. Bullitt är en av de bästa kriminalfilmerna under 60-talet med en smart intrig och vasst porträtt av polisen Frank Bullitt (McQueen) i huvudrollen.

Det är Frank som blir ansvarig när maffiavittnet Johnny Ross ska skyddas. Fast två gärningsmän lyckas skottskada vittnet som sedan avlider på sjukhuset. Men det är något märkligt kring fallet då ryktet på gatan går att maffian fortfarande letar efter Johnny Ross. Frank tvingas använda sig av en del okonventionella metoder för att komma till klarhet med vad det egentligen är som pågår.

Filmen återger en djuplodande skildring av en Frank i sitt arbete och förhållandet till flickvännen Cathy (Jacqueline Bisset) där flera teman berörs, bland annat hur Frank blir alltmer emotionellt avtrubbad efter allt våld och död som han stöter på ute på fältet. Det finns en pågående karaktärsutveckling hos Frank under berättelsens gång.

Att Frank är en polis med integritet uppvisas också i följande replikskifte med åklagaren Chalmers (Robert Vaughn):

Chalmers: We both know how careers are made, integrity is something you sell to the public.
Frank: You sell whatever you want, but don’t sell it here tonight.

Bullitt bjuder också på en klassisk biljakt genom San Fransiscos guppiga och branta backar som blivit stilbildande. I övrigt är det en film med rakt i genom fungerande skådespeleri, en välsmord intrig och ett trovärdigt skildrat brottsfall.

Regissören Peter Yates var noga med att återskapa en realism genom att bland annat lägga en del vikt vid detaljer. Robbery (Rånet, 1967) som han regisserade året innan uppvisar samma egenskaper, fast Bullitt överträffar denna och är antagligen Yates bästa film.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆

Bullitt är med på Topplista över bästa action filmer.