Crimson Tide

Rött hav filmrutaI Rött hav (Crimson Tide) från 1995 utformas än en gång det hotande scenariot med användningen av atomvapen och den ofrånkomliga vidareutvecklingen av ett förintande tredje världskrig.

En rysk rebellgrupp har eventuellt tagit kontrollen över landets kärnvapenarsenal och hotar att avfyra missiler mot USA. Sådan är upptakten till filmen som sedan utspelas under ytan på en amerikansk kärnvapenbestyckad ubåt med uppdrag att vid behov göra en förebyggande strategisk kärnvapenattack mot ryskt territorium. Ubåtsbesättningen vet inte vad som sker i det världspolitiska spända läget, men då en oklar order anländer ställs kaptenen (Gene Hackman) och kommendören (Denzel Washington) emot varandra.

Rött Hav är inte helt olik Jakten på Röd Oktober sett till handlingen: i båda fallen är det en rysk utbrytare i någon tappning som utgör ett kritiskt hot mot USA i form av kärnvapen och i båda fallen sker skildringen på en ubåt. I övrigt finns dock många olikheter.

Rött hav har definitivt ambitioner att skildra sitt scenario på ett autentiskt vis. Den lyckas också med detta i rätt stor utsträckning samtidigt som den inte kan lösgöra sig från många av undergenrens väl inövade mallar. När spänningen ska nå klimax sker det med typiska last minute rescue-sekvenser.

För regi står Tony Scott och manus är skrivet av Michael Schiffer.

Filmens betyg: ★★★★★☆☆☆☆☆