Dazed and Confused

Dazed and Confused filmrutaRichards Linklaters Dazed and Confused (1993) är som ett slags uppdatering av American Graffiti (Sista natten med gänget) med tidsmiljön framflyttad ett decennium.

Vi får följa ett antal ungdomar som precis avverkat sista dagen på vårterminen. För ”seniorerna” – de som redan går i high school – väntar ett rejält festande och en del väljer också att spöa en del av nykomlingarna som gått ut junior high school (eller högstadiet som vi skulle kalla det).

Då tränaren för fotbollslaget vill att spelarna i laget skriver på ett kontrakt som förbinder dem att vara lojala mot laget och avstå från marijuana hamnar Randall i valet och kvalet. Detta återspeglar också ett av filmens tema där ungdomens fria tyglar ställs mot vuxenlivets konformism. En del av personerna i filmen ifrågasätter samhällssynen där ungdomen blir en övergångsfas till vuxenlivet och där skolan ska bistå med redskapen. Varför inte omfamna nuet i stället och lämna resten därhän så länge? frågar sig någon.

Karaktärerna är mångfacetterade där skiftningar kan rönas då grupptryck, fylla och en hel del förvirring gör sig gällande – precis som borde vara fallet då unga människor ska porträtteras.

Filmen är också intressant då en mängd stora skådespelarnamn som vid denna tid ännu var okända kan kännas igen, varav några är Ben Affleck, Matthew McConaughey, Milla Jovovich och Renée Zellweger.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆

Recension av Oskar Strandberg