Den syndfulla leken

En cas de malheur filmrutaJean Gabin hade varit en av dem stora i fransk film under flera decennier, bland annat för filmerna med Jean Renoir och Marcel Carné. Denna gång hette regissören Claude Autant-Lara och den unga Brigitte Bardot han skulle spela mot i En cas de malheur (svensk titel: Den syndfulla leken) hade han nedsättande kallat ”hon-som-går-runt-naken”. Fast Brigitte Bardot i rollen som Yvette Maudet visade honom och publiken att hon kunde vara mycket mer än en sexsymbol.

Gabin spelar den välmeriterade advokaten André Gobillot och Yvette söker upp honom efter ha rånat en klockaffär och hamnat i klistret. Normalt sett skulle André inte ta sig an ett sådant simpelt fall, men ointresserad av själva fallet åtar han sig det ändå frestad av Yvettes behag och hennes syndiga förslag. Scenen med det ”syndiga förslaget” som bestod i att Yvette lyfte på kjolen klipptes delvis bort – detta var 1958 och sådant var för mycket till och med för en fransk film.

André lyckas få Yvette frikänd från brott och söker sedan upp henne, vilket blir början på hans äktenskapsbrott. Yvette är dock impulsiv och dras mellan honom och en yngre älskare. André ger helt upp sitt äktenskap, men hans nya förhållande med den mycket yngre Yvette är dömt att misslyckas.

Filmens betyg: ★★★★★★☆☆☆☆

Recension av Oskar Strandberg