East of Eden

East of Eden filmrutaI East av Eden eller Öster om Eden som den svenska titeln lyder gör James Dean sin första stora roll. Det är en filmatisering av John Steinbecks roman med samma namn och regisserar gör Elia Kazan.

Handlingen utspelar sig i Salinas där Cal Trask (Dean) upptäcker att hans mor är vid liv tvärtemot vad han och hans bror Aron har fått veta av sin far. Numera driver hon en nattklubb av tvivelaktig karaktär och trots att hon avvisar Cal hindrar det honom inte från att söka kontakt med henne – han uppfattar sig själv som av sämre karaktär jämfört med sin far och bror och ser likheter med sig själv hos henne.

Filmens stora tema är annars hur Cal på olika sätt försöker behaga sin far och få känna sig älskad, vilket han bara anser att hans bror blir i högre utsträckning. Med i bilden finns också broderns förlovade: Abra (Julie Harris). Hennes nyfikenhet för den vilsne Cal övergår snart till omsorg och i slutändan attraktion.

East of Eden betydde ett stort genombrott för Dean som strax därpå fick roller i Rebel Without a Cause och Giant, innan han tragiskt omkom vid blott tjugofyra års ålder. Filmen har ett starkt manus, men det är framför allt Deans naturalistiska sätt att agera som är höjdpunkten i denna film. I rollen som den förtappade sonen Cal gör Dean förmodligen sin främsta insats.

Det finns tydliga bibliska referenser till historien om Abel och Kain, där den senare som bekant mördar sin bror. I East of Eden är Cal en slags förmildrad version Kain som känner sig som den felande länken och i slutändan hämnas brutalt på sin bror.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆