Flykten från Alcatraz

Escape From Alcatraz filmrutaFlykten från Alcatraz (Escape from Alcatraz, 1979) är regisserad av Don Siegel. Filmen inordnar sig i undergenren fängelsefilm och är en av Clint Eastwoods mer lyckade filmer i en period där han annars kunde ses i en del svaga titlar som bland annat Licens att döda och Firefox.

Frank Morris (Clint Eastwood) kommer till det rymningssäkra Alcatraz ”The Rock”. Vi får veta genom att ingen någonsin lyckats att fly från fängelset med livet i behåll. Frank Morris gör dock en upptäckt som möjligen skulle kunna innebära en minimal chans att ta sig osedd ut från fängelset.

Det leder till ett flyktförsök som kräver omsorgsfulla förberedelser och för vilken de inblandade brukar konstnärliga medel: av papier-maché tillverkas gallerventiler och även huvuden som målas för att föreställa fångarna, vilket behövs för att ge dem möjlighet att genomföra rymningen och likaså ge dem extra tid innan deras frånvaro uppdagas.

Den konstnärliga aspekten likaså Morris höga intelligens kontra fängelsedirektörens stora makt kan också införas i tolkningen av filmen där själva flykten mot frihet kan vidgas till andra domäner bortom fängelser. Detta sätt att se på Flykten från Alcatraz ger också en antydning gentemot det öppna slutet.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆