Frank (Dennis Quaid) och Cathy Whitaker (Julianne Moore) lever med sina två barn i ett tryggt bostadsområde i en amerikansk stad på 50-talet. Förvecklingar inträder dock av det bryskare slaget när Cathy ertappar sin man Frank i intimt umgänge med en annan man. Dessutom utmanas de gängse normerna då Cathy påbörjar ett umgänge med sin svarta trädgårdsmästare.
Filmen rör sig kring fördomar om homosexualitet och vitas syn på svarta i samhället. Frank söker behandling för att nå ”heterosexuell omvändning” och fastän Cathleen och Raymond kommer allt närmare varandra med väl så ömsesidiga känslor är förhållandet trots allt omöjligt.
Far From Heaven från 2002 skildrar hur samhället i USA såg ut på 1950-talet och filmen är inte bara förlagd i denna tid genom sceneriet, utan också formmässigt genom att framställningssättet återgår till det klassiska Hollywood Style. Far From Heaven placerar sig därmed i en filmhistorisk kontext: dess teman har förekommit i många filmer, men här blir det som en filmisk nymodighet eftersom ämnen som inte tilläts av den gällande ”produktionskoden” nu kan presenteras öppet, fast i en dräkt som erinrar om ett förflutet Hollywood.
Det är i synnerhet en äldre Hollywood-film som avspeglas i Todd Haynes (manus och regi) rekonstruktion: All that Heaven Allows. Det var en film som spelades in 1955 och som också kretsade kring fördomar. Då var trädgårdsmästaren vit, men eftersom Cathys motsvarighet tillhörde en annan samhällsklass och var betydligt äldre var det nog så uppseendeväckande vid denna tid. I All that Heaven Allows fick historien ett lyckligt slut, vilket blir mer prekärt i en film med titeln Far From Heaven. Regissören Haynes skulle återvända till ett liknande tema i filmen Carol år 2015 där en homosexuell relation mellan två kvinnor under samma tidsperiod utspelas.
Filmens betyg:
Recension av Oskar Strandberg