Firmafesten

Jan Halldoff är en svensk regissör verksam under tre decennier som blandade bra filmer med lite sämre. Två av hans främsta filmer gjordes på slutet av 1960-talet: Korridoren (1968) och En dröm av frihet (1969). Firmafesten från 1972 är lite ojämnare än dessa två, men är ändå en av regissörens bättre filmer – Halldoff skrev även manus.

På Levins PR-byrå anordnas en firmafest och vi får i inledningen lära känna karaktärerna innan de samlas i företagets lokaler. Här finns Nalle med ett förflutet som alkoholist innan han togs om hand av Knut som är företagets direktör, fast som aldrig hade kommit någonstans utan sin frus pengar.

Vidare finns den promiskuösa Gunilla och lagerarbetaren Harry som normalt sett inte har mycket att säga, men som efter ett antal glas börjar öppna sitt hjärta. Det räcker egentligen med vetskapen om filmens titel för att man ska misstänka att detta är film där berusningen bäddar för de dramatiska följderna.

Även om Firmafesten inte övertygar rakt igenom har Halldoff lyckats med att skapa många udda och trovärdiga karaktärer i en film utan någon given huvudperson. Träffsäkra skildringar och vältajmade repliker gör detta också till en underhållande historia.

Inte minst är det genom hela filmen fortlöpande samtalet om mellan Hansson och Bosse ett härligt avvikande inslag. De tycks först inte komma överens, men efter ett antal glas avslutar de kvällen på en sexklubb där deras ihållande prat stör framträdandet som består av ett kopulerande par. De blir utkörda för att ha stört showen, fast själva anser dem att showen stört deras samtal.

Firmafesten är en film med samma genuina svenskhet som i andra filmer från denna tid – En kille och en tjej (1975) och Sven Klangs kvintett (1976) kan nämnas. Stellan Skarsgård och Lasse Berghagen kan ses i tidigare roller.

Filmens betyg: ★★★★★★☆☆☆☆