Flicka och hyacinter

Flicka och hyacinter  filmrutaFlicka och hyacinter brukar räknas som Hasse Ekmans främsta verk. Ekman som vid denna tid sågs som Ingmar Bergmans like har skrivit manus, regisserat samt producerat filmen.

Filmen kretsar kring en ung kvinnas självmord. Självmördaren har efterlämnat ett brev med önskan om att alla hennes tillhörigheter ska överlämnas till hennes grannar. Dessa har dock knappt känt Dagmar som hon hette, men efter att Anders (Ulf Palme) som är författare läst hennes dagbok blir han intresserad av hennes öde och bestämmer sig för att försöka ta reda på självmordets grunder.

Genom att söka upp personer som har haft kontakt med Dagmar återspelas episoder från hennes liv genom deras berättelser. Dagmar som spelas imponerande av Eva Henning visar sig vara en fullständigt ensam person och då konstnären och periodsuparen Elias (Anders Ek) gör hennes porträtt karaktäriserar han henne som ”flickan som väntar på något hon vet aldrig kommer bli verklighet”.

Flicka och hyacinter har starka paralleller med Citizen Kane (1941). I handlingen som berättas omvänt i båda filmerna är författaren Anders i Flicka och hyacinter en motsvarighet till reportern som i Citizen Kane efterforskar om den framlidne Charles Foster Kane.

Gåtan om vad Dagmar väntar på avslöjas först i slutet av filmen, vilket är precis vad som gällde med ”Rosebud” i Citizen Kane . Slutet och lösningen på Dagmars gåta är kanske inte trovärdigt i allas ögon, fast på samma gång är det konsekvent att fullfölja analogin med Citizen Kane – hur detta gestaltar sig ska dock inte avslöjas här.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆