Forbidden Planet

Forbidden Planet filmrutaForbidden Planet från 1956 är en av de mest inflytelserika science fiction filmerna och komponenter från denna film som går igen i senare rymdäventyr är många. Idag är dess direkta inflytande sedan länge överspelat och filmen lever mest på sin kultstatus.

Inom genren science fiction kan en indelning göras medan filmer som gestaltar en futuristisk värld likt en extrapolering av vår egen tid där tydliga paralleller ofta markerar ett dystopiskt scenario. Bland sådana kan nämnas Metropolis, Fahrenheit 451 och THX 1138. Andra filmer inom genren skildrar en framtida värld som snarare är fjärran olik vår egen, några exempel är Star Wars och Star Trek.

Forbidden Planet tillhör definitivt den senare kategorin. Den sägs utspela sig på 2200-talet, men känns betydligt avlägsnare än så. I den här filmens värld kan bemannade rymdskepp färdas snabbare än ljuset och människor har hunnit befolka nya planeter.

J. J. Adams är befälhavare på ett rymdskepp med uppdrag att färdas till planeten Altair-4 som koloniserats av människor, men inte hörts av på 20 år. När de får radiokontakt med planeten hör de en röst som uppmanar dem att vända om eller landa på egen risk. Adams sätter ned skeppet fast besluten att fullfölja sitt uppdrag.

De upptäcker en till synes vänligt sinnad, men mystisk doktor Morbius och dennes dotter som de enda kvarlevande på planeten efter att ett monster anfallit kolonin. Förutom dessa två finns så klart även den charmiga och mångförslagne plåtroboten Robby the Robot – en förlaga till R2D2 i Star Wars.

Adams tar med några av sina mannar och besöker Morbius som visar dem runt i dennes högteknologiska residens. Filmens miljö växlar mellan platsen där rymdskeppet landat och Morbius hem medan vi allt eftersom förstår mer av vad som hänt på planeten och vilka vidunderliga fenomen som ligger bakom. Allting sker komponerat av ett ljudspår vars kusliga och atonala musik blev en standard för science fiction filmer av detta slag.

Specialeffekterna i Fobidden Planet är för det mesta väldigt bra för sin tid. Att teknologin och designen hos rymdskeppets instrumentpaneler samt besättningens utrustning inklusive laserpistoler ter sig löjeväckande idag kan knappast filmen lastas för. Vad som dock fattas filmen är en stark intrig och fördjupade teman. Denna film som regisserats av Fred M Wilcox, med manus av Cyril Hume har åldrats även i sitt berättande och det är svårt att engagera sig nämnvärt i karaktärernas öden.

Filmens betyg: ★★★★★★☆☆☆☆

Recension av Oskar Strandberg