Frenzy

Frenzy filmrutaAlfred Hitchcock började regissera film i hemlandet innan han i slutet av 1930-talet flyttade över till USA där hans första film blev Rebecca (1940). Men 1972 återvände han till England för att spela in Frenzy som blev hans näst sista film.

En seriemördare härjar i London och denne har getts epitetet ”slipsmördaren” då offren har blivit strypta med en slips. Dessutom rör det sig om sexmord då våldtäkt föregått strypningarna. Faktum är att Frenzy förmodligen är det närmaste Hitchcock kommit en erotisk thriller, även om en sexuell undertext annars är vanlig i regissörens filmer.

Som filmens hjälte återfinner vi Richard Blaney (Jon Finch) som är asocial, bitter och temperamentsfull. Han kommer ihop sig med sin arbetsgivare och får sparken. Som ett led i detta råkar han strax därefter befinna sig på fel tillfälle vid fel plats och blir misstänkt för morden.

Jon Finch är perfekt i rollen som misstänkt mördare. Flera av de andra skådespelarna är också storartade i sina roller och hela filmen fångar en fin stämning av engelsk karaktär. En förträfflig sidohistoria är episoderna där poliskommissarien som leder fallet får genomgå en pärs under det att hans fru serverar honom enkom franska rätter som skiljer sig långväga från hans egna preferenser i matväg.

Dessutom uppvisar Hitchcock sin berättarkonst rakt igenom filmen. Frenzy är inte ett av regissörens mest kända verk och kanske inte ett av de allra bästa, men dess klass visar verkligen på vilken genomgående hög nivå han höll. Som sin vana trogen ser Hitchcock också till att göra en cameoroll, denna gång som hastigast i filmens inledning.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆

Frenzy är med på Topplista över bästa Thriller filmer