Frozen

filmruta FrostFrozen (Frost) kom ut 2013 och var Disneys största hit på länge. Filmen var inte bara populär bland barn utan även många ungdomar fastnade för Frozen. Gå bara in på Youtube och sök på någon av filmens sånger och du kommer dränkas av covers.

Frozen utspelar sig i ett Norge-liknande kungarike och handlar om systrarna Elsa och Anna. Elsa föddes med en viss sorts magiska krafter som hon måste gömma från omvärlden för att inte skada någon. Denna isolering sätter Elsa under svår känslomässig press. Hennes frigörelse från denna press är filmens huvudkonflikt eftersom hennes krafter inte bara drabbar henne själv utan hela kungariket.

Jag fick frågan när folk pratade som mest om Frozen vad det vad som gjorde att den stod ut från andra Disneyfilmer?  Svaret är att den kanske inte är radikalt annorlunda men tillräckligt för att kännas fräsch. Vi får våra traditionella roliga sidokaraktärer men samtidigt så är filmen smart nog för att undvika några av Disneys klichéer. Frozen har de teman som vi har kommit att förvänta oss från Disneyfilmer såsom en stilig prins, en förförisk skurk och en kärlek som övervinner allt. Men ingen av de här sakerna är riktigt vad de verkar vara. Prinsen är inte bara stilig, skurken är inte vem du tror och kärlek kan visas på många olika sätt.

Frozen blev en stor hit av en enkel anledning. Det var en bra film. För oss som växte upp med Disneyfilmer så är Frozen en perfekt balans av det vi ville ha och något nytt.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆

Recension av Jonatan Westerman