Good Night, and Good Luck

Good Night, and Good Luck filmruta“Good Night, and Good Luck” är orden TV-journalisten Edward R. Murrows (spelad av David Strathairn) använder i slutet av sitt nyhetsprogram ”See It Now”. Filmen utspelar sig också huvudsakligen på TV-stationen CBS och skildrar medarbetarna till detta program i McCarthyismens USA år 1953.

Det är ett USA präglat av kalla krigets paranoida föreställningar där en häxjakt efter kommunistsympatisörer pågår. I jakten var de som kritiserade den egna regimen ansedda som säkerhetshot och kunde få fängelsestraff om det ville sig illa. Detta är idag en skamfläck i landets historia och händelserna som utspelade sig då har en del tydliga paralleller med politiken som gällt i USA efter terroristattacken den 11 september . Under ett sådant klimat är ofta en anklagelse tillräckligt för att en person ska anses skyldig.

George Clooney som även regisserat och producerat filmen spelar Murrows kollega Fred Friendly som är producent för nyhetsprogrammet. Dessa vill förmedla den sanna bilden av vad som pågår i förhören med misstänkta kommunistsympatisörer. Det blir en fråga om hur nyhetsförmedlare ska förhålla sig till nyheter, ska färdiga nyheter bara presenteras eller ska grävande journalistisk användas?

För att hitta rätta tidskänslan är Good Night, and Good Luck filmad i svart-vitt och med jazzmusik i soundtracket. Berättarstilen är nedtonad och förmedlar en realism som matchar historiens dokumentära prägel. Detta är både filmens styrka och svaghet. Den vardagsnära realismen tillsammans med arkivbilder infångar väl filmens viktiga budskap och medför att fokus gäller det intressanta ämnet. På minussidan är att som film lyckas den inte fullt ut med att hålla ett järngrepp om mig som åskådare.

Filmens betyg: ★★★★★★☆☆☆☆