Johnny Eager

Johhny Eager filmrutaJohnny Eager är en gangsterfilm med glamour där de två eleganterna Robert Taylor som spelar Johnny Eager och Lana Turner som spelar Lisbeth Bard råkar in i en olycksalig kärleksaffär.

Johnny Eager avtjänar slutet av sitt fängelsestraff som villkorligt frigiven och har fått jobb som Taxichaufför. Utåt sett sköter han sig klanderfritt inför sin tillsyningsman, fast i det fördolda basar han alltjämt över verksamheten i sitt gamla brottssyndikat. Han växlar mellan ett anspråkslöst liv där han låtsas bo i en enkel lägenhet med sin mor och syster – vilka också spelar med i bluffen – och ett annat liv som gangster i skräddarsydda kostymer.

Som sitt riktiga jag är han är helt skrupelfri och tillsynes utan känslor för människorna i sin omgivning. Enligt hans filosofi är vinnarna affärsmässiga och det känslosamma överlämnar han åt förlorarna. Jeff (Van Heflin) som är alkoholiserad och lärd är definitivt bland förlorande enligt Johnnys indelning. Jeff utgör ett besynnerligt inslag i den undre världen och finns vid Eagers sida som ett samvete – ett samvete Johnny likväl inte förmår lyssna till. Åtminstone inte förrän Lisbeth dyker upp.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆

Johnny Eager är med på Topplista över bästa gangsterfilmer.