L’Eclisse

Feber filmrutaVittoria (Monica Vitti) har slutat älska sin pojkvän och bryter upp ett förhållande som pågått några år, hon vet inte när och varför kärleken försvann. Detta inleder filmen Feber (originaltitel L’Eclisse) och ger en atmosfär av känslokyla som också var märkbar i regissören Michelangelo Antonionis föregående film Natten (La Notte, 1961).

Den fortfarande unga och vackra Vittoria visar tecken på livströtthet och framför allt en förlorad tro till bestående kärlek. Inför en väninna bekänner hon att det finns stunder då man har en nål och tråd i handen, eller en bok … eller en man – det är egentligen samma sak.

Hon inleder dock en ny relation med Piero som arbetar som framgångsrik aktiemäklare. Hans hetsiga liv och materialistiska inställning gör honom helt olik henne. En förälskelse uppstår likväl, fast den tycks vara dömd att gå under.

Monica Vitti spelade frekvent i Antonionis filmer och hennes prestation i Feber är imponerande. Än mer intryck gör kanske det visuella i fantastiska bildvinklar och kameraåkningar. Till sin hjälp hade Antonioni kamerakonstnären Gianni Di Venanzo som var delaktig i flera av hans filmer.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆