Mad Max 2: The Road Warrior

The Road Warrior filmrutaAndra delen av Mad Max är den klart bästa i det som till slut skulle bli en trilogi (vilken dock är tänkt att utökas med ytterligare en film 2012). Mad Max från 1979 uppvisade en våldsam värld där motorcykelburna ligor härjade bortom lagens kontroll. Den saknade dock en fördjupning i den dystopiska framställningen och utgörs i hög grad av våldseffekter.

Uppföljaren Mad Max 2: The Road Warrior däremot är ett betydligt mer mångfacetterat framtidsscenario som utspelar sig i en värld där produktionen verkar har slagits av och särskilt oljan blivit en bristvara. Det har uppstått mikrosamhällen i de karga ökenlandskapen som mest liknar skrotuppslag. Gemensamt för båda filmerna är att det på landvägarna råder en ”white-lane nightmare” där bara de starkaste överlever.

The Road Warrior innehåller också en del färgstarka karaktärer och Mel Gibson har vuxit i rollen sedan Mad Max som var en av hans första filmer. Hans karaktär Max är en cynisk överlevare som driver omkring på vägarna med inga andra mål än att finna bensin. Denne Max har vissa likheter med Kevin Costners karaktär Mariner i Waterworld (1995), en film som för övrigt har flera likheter med The Road Warrior.

Regissören George Miller gjorde även en tredje film, Mad Max Beyond Thunderdome (1985), där bland annat Tina Turner fanns med i rollistan. Detta blev dock ett lågvattenmärke och frågan är hur mycket vi kan förvänta oss av den fjärde filmen i serien som alltså är planerad till 2012, också den regisseras av Miller fast utan någon Gibson i huvudrollen.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆

Mad Max 2: The Road Warrior är med på Topplista över bästa science fiction filmer.