Mannen på taket

När Bo Widerberg tog sig an Sjöwall/Wahlöös deckarfigur Martin Beck blev resultatet bättre än alla andra försök (Mannen på taket är baserat på romanen Den vedervärdige mannen från Säffle av Maj Sjöwall och Per Wahlöö). Peter Haber och Gösta Ekman är väl dem som är mest kända för att ha porträtterat Beck, men bäst på jobbet är Carl-Gustaf Lindstedt i Mannen på taket.

Mannen på taket från 1976 är en deckare med fina rollporträtt och samhällskritiska undertoner. Det en deckare av sorten som kan ha en kritisk inställning till polisens metoder och inte framställer bovar och poliser i svart och vitt.

Handlingen kretsar kring ett mord på en pensionerad poliskommissarie. Beck och hans medarbetare börjar gräva i fallet och visar det sig att den dödade inte hade en fläckfri historia som poliskommissarie.

Upplösningen är filmens svagaste del. När filmen övergår till rafflande action hanterar inte längre Bo Widerberg utvecklingen lika mästerligt. Men filmen är som helhet en av de allra bästa deckare på film som gjorts i Sverige.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆