Mighty Afrodite

Tack vare ett genomsnitt på en film om året över fem decennier så har även passionerade Woody Allen-fans sällan sett dem alla. Mighty Aphrodite från 1995 är en av de mindre kända filmerna av Allen, men det är trots allt ett filmtips.

Långt från att vara Allens största triumf (om detta håller dock inte Allen själv med som kallat den en av sina allra bästa filmer) på den vita duken inkluderar Mighty Aphrodite ändå flera av de typiska komponenterna Allen förknippas med. Historien kretsar som så många gånger förut kring kärleksproblem och Allens alter ego som den här gången heter Lenny försöker lösa dem med excentriska grepp.

En ny erfarenhet för publiken är att skåda Allens karaktär som far. Lenny och hans flickvän Amanda (Helena Bonham Carter) bestämmer sig för att adoptera ett barn, vilket kan ses som en biografisk parallell inför faktumet att Allen adopterade ett barn med Mia Farrow.

I filmen Mighty Afrodite blir Lenny fixerad kring tanken på vem den riktiga modern är. Efter mången efterforskning får han slutligen veta vem modern är och det visar sig att hon är prostituerad. Det bästa sättet att sedan etablera en kontakt är, enligt Lennys synsätt, att iklä sig rollen som en sexköpare och därmed kan farsen börja.

Som titeln berättar är Mighty Aphrodite inspirerad av grekisk mytologi och just som i gamla grekiska dramer används en kör – dessa scener är gjorda vid en antik amfiteater – som kommenterar karaktärernas förehavanden.

Filmens betyg: ★★★★★★☆☆☆☆