Moneyball

Moneyball filmrutaEn film om baseball är långt ifrån en given succé i ett europeiskt land där majoriteten inte ens är bekant med reglerna. Fast för den som gillar sport i allmänhet och är intresserad av hur pengarna inverkar på sporten är detta utan tvekan ett filmtips.

Moneyball är ”based on a true story” och mer specifikt kretsar den kring Billy Beane (här spelad med bravur av Brad Pitt) som var general manager för baseball-laget Oakland Athletics.

Pitts karaktär är ansvarig för spelarköpen i sin klubb och har svårt att gilla läget då hans budget är långt mindre än genomsnittet i ligan. Av en slump kommer han i kontakt med Peter Brand (Jonah Hill) som arbetar som assistent för en konkurrerande klubb. Billy blir genast imponerad av Peters annorlunda sätt att analysera spelare med hjälp av datamodeller och anställer honom som sin närmaste assistent.

I stället för att lita på de erfarna rådgivarnas intuition och kunskap när de gäller val av spelarköp använder dem en modell Brand skapat som vägleder dem till de mest undervärderade spelarna. Billys val att försöka bygga ett lag efter matematiska modeller möts med skepsis och till en början ser resultaten också ut att utebli. En som vägrar underordna sig Billys förslag kring laguttagningen är tränaren som spelas av Philip Seymour Hoffman. Hoffman befinner sig här långt utanför avgränsningen för sina andra karaktärstyper och får chansen att visa upp sin mångsidighet som skådespelare.

Moneyball är trogen sitt ämne och försöker inte flirta med den breda publiken genom att dramatisera vad som utspelar sig på ett tankemässigt plan. Några Hollywood-vändningar levereras dock, men det uppvägs av en del välfunna repliker med komisk touche och i det stora hela är det en autentisk framställning av vad som sker bakom kulisserna i Major League Baseball.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆

Recension av Oskar Strandberg