Mr. Deeds Goes to Town

Mr. Deeds Goes to Town filmrutaMr. Deeds Goes to Town (svensk: titel: En gentleman kommer till stan) berättar om Longfellow Deeds som en dag får besök av tre män från New York som berättar att en rik släkting efterlämnat ett enormt arv på tio miljoner dollar.

Mr. Deeds som porträtteras av James Stewart visar ingen större entusiasm inför denna nyhet och när han lämnar sin småstad för att resa till huvudstaden tänker han mest på hur det lokala bandet ska klara sig utan sin tubaspelare.

I huvudstaden ansätts han för giriga bankchefer och advokater som vill utmanövrera honom i syfte att behålla kontrollen över pengarna. Dessutom blir han ett mål för sensationslystna journalister. Fast Mr. Deeds tycks inte ha några problem att skilja ut de manipulativa i sin omgivning och med en rättframhet som saknar storstadens utstuderade manér gör han detta uppenbart för alla.

Fast när den drivna kvinnliga journalisten Babe Bennet i jakt på en stor story ”råkar” stöta på honom lyckas han inte upptäcka fällan. Bennet spelas av Jean Arthur som också skulle spela mot Stewart i Mr. Smith Goes To Washington (1939), en film som har många likheter med Mr. Deeds Goes to Town – de har dessutom samma regissör i Frank Capra.

Precis som Mr. Smith är Mr. Deeds en oförställd och god människa, fast omgivningen blir nedlåtande över hans brist på tilltagsenhet. För bankmännen som vill åt hans förmögenhet är denne ”inget att oroa sig för, naiv som ett barn”.

Filmen har ett klart tema som spinner kring naturlighet och godhet kontra storstadslivets nedbrytande hets och strävan. Bennet sammanfattar det hela väl inför sin väninna: ”…we to busy being smartass, to busy being in a crazy competition for nothing”.

Bennet blir också omvänd och förälskad i Mr. Deeds som är lika romantisk som han är naiv. Hon börjar ifrågasätta sin roll som en journalist som hänsynslöst slukar stoff från andras liv och knådar om det till underhållande läsning. Men hennes kursändring kommer för sent, Mr. Deeds anklagas för att vara sinnesrubbad och inte kapabel till att förvalta pengarna och han ställs inför rätta.

Mr. Deeds Goes to Town är en klassiker, men kanske inte en tidlös sådan. Problemet som gäller Mr. Deeds påstådda sinnesrubbning kan i slutändan lösas genom en fungerande retorik som med väl valda ord låter omgivningen ändra uppfattning. I en modernare gestaltning av samma dilemma hade en sådan utbrytning ur påstådd galenskap upplevts alltför förenklad.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆