My Darling Clementine

My Darling Clementine filmrutaMy Darling Clementine är en westernfilm av John Ford som äger den klassiska inramningen i form av staden Tombstone och dess historiska personligheter Wyatt Earp, Doc Holliday och bröderna Claytons. Konstellationen har återgivits på vita duken flera gånger om, två exempel är Tombstone (1993) och Wyatt Earp (1994).

Efter Wyatt och hans tre bröder hamnat i den vilda staden Tombstone sker strax en incident där den beryktade ex-sheriffen Wyatt visar sig handlingskraftig och då invånarna inser hans identitet tillfrågas han om att bli stadens sheriff, vilket han avböjer.

Men så ska också varje film ha sitt moment av övertalning – vare sig detta är en verbal övertalning eller frammanad av andra händelser – och i My Darling Clementine är denna snabbt avklarad i ett näst intill påskyndat manér i och med mordet på Wyatts ena bror (att regissören avstår att dröja kring detta moment är snarast förtjänstfullt då vi är många som redan känner till denna fas i berättarstrukturen och därmed dess utfall).

Wyatt Earp (spelad av Henry Fonda) tecknas här som den soignerade och hårdnackade medan hans kontrastfyllda motspelare i Doc Holliday (Victor Mature) är av sammansatt natur och en person med mycket bildning, utan Earps behärskning dock. Deras relation är uppbyggd av en del rivalitet: dels kring kontrollen över staden, dels i viss utsträckning gentemot den vackra Clementine Carter (Cathy Dawns). Det finns också ett slags avigt samförstånd dem sinsemellan och det är sådana ingredienser tillsammans med de övriga bröderna Earp kontra klanen Claytons uppradning i bad boys som gjort historien till ett tacksamt drama att göra film av.

My Darling Clementine är något mörkare och innehåller lite mindre av de naiva delarna av västerns mytbildning gentemot flera tidigare filmer i genren. Till skillnad från Fords tidigare western Stagecoach fungerar inte Doc Hollidays förvandling till sin egentliga profession, vilket det gjorde för Doc Boone i Stagecoach. Självklart finns också den klassiska duellen i O.K. Corral med som avslutning på filmen.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆