Naked

Naked filmrutaNaked utspelar sig i London där Louise (Lesley Sharp) bor ihop med Sophie (Katrin Cartlidge). För att undfly trubbel i Manchester har Johnny (David Thewlis) begett sig därifrån i en stulen bil och väntar utanför deras hus en dag när Sophie kommer hem.

Johnny har tidigare haft ett förhållande med Louise men approcherar nu Sophie som fattar tycke för denne på samma gång raljerande och känsliga typ. Johnny tröttnar dock snart och ger sig ut på stan. Han stöter på en mängd personer och han slår sig i lag med några innan han kommer i vägen för några bråkstakar.

Mörbultad återvänder han till Louise och Sophie där den odräglige och manschauvinistiske Jeremy (Greg Cruttwell) dykt upp.

Naked är en av Mike Leighs centrala filmer. Den liknar både tidigare filmer som Bleak moments (1971) och Life is sweet (1990) i sin skruvade komik och sina kufiska karaktärer samtidigt som den har inslag av berättarformen i kommande filmer som Secrets & Lies (1996) och All or Nothing (2002). De tidigare bland Leighs filmer är mer oslipade, men mer vågade och ibland smått geniala.

Naked är film som står ut i Mike Leighs produktion framför allt på grund av Johnnys karaktär. Johnny är en den spränglärde och desillusionerade slagskämpen i ordvrängeri. Han slänger sig med välfunna formuleringar och kastar finkulturella referenser på vem som helst, vare sig denne visar sig införstådd eller totalt oförstående.

Både Louise och Sophie är betagna i denne Johnny, trots hans ovårdade yttre och utmanande manér. Men hans val blir att hoppa på ett ben vidare mot en osäker tillvaro i stället för att välja den stabila tryggheten.

Filmens betyg: ★★★★★★★★★☆