Nebraska

Nebraska filmrutaBruce Dern som har en lång karriär bakom sig spelar i Nebraska från 2013 Woody som börjar bli dement. Ett reklamblad har dykt upp i brevlådan som upplyser om att en miljonvinst väntar honom i Lincoln, Nebraska, och då hans fru inte vill köra bestämmer han sig för att avverka den över 100 mil långa sträckan till fots.

Polisen får dock syn på den vandrande mannen som gör ett något bortkommet intryck och sonen David (Will Forte) kontaktas. David förklarar för Woody att det hela är båg, men fadern vägrar sluta tro på att en miljon väntar på honom i Lincoln. Efter ett andra försök från faderns sida att traska till Lincoln bestämmer sig David att sjukskriva sig från jobbet och köra honom dit. Då några släktingar får reda på att de är ute på vägen inbjuds de till deras hembyggd i Hawthorne. I Hawthorne där Woody växt upp stöter han på en del bekanta, men det är då han råkar nämna att han snart är miljonär som släktingarna och vännerna först blir rejält förtjusta över återseendet.

Historien om en vuxen son och dennes far som näst intill omedvetet söker upp det förflutna, vilket uppdagar familjehistoria för sonen som därmed låts ändra uppfattning av sin far har berättats förut, men den påstådda miljonvinsten blir en tillsats i dramat. Den servilitet som uppvisats i Hawthorne övergår snart till krav från anhöriga som i vissa fall påstår att det finns obetalda skulder som nu bör återgäldas.

Nebraska som är regisserad av Alexander Payne är filmad i svart-vitt och något otidsenlig – kanske påminner den mer om en film från 1970-talet. Den är subtil och förblir ”fåordig” snarare än ta till de stora åtbörderna. Det blir ett rörande porträtt av en åldrad man som delvis tycks glidit in i en egen värld och kontrasteras ibland mot en kall omvärld, som i en dialog mellan sonen och en anställd på den tidning som skickat ut reklambladet:

”He have Alzheimer?”
”He just belives stuff that people tell him.”
”Oh, that’s to bad.”

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆