North by Northwest

North by Nortwest filmrutaEtt vanligt tema i Alfred Hitchcocks filmer är att en oskyldig man dras in i ett nät av intriger då hans identitet förväxlas med någon annans. Detta inträffar även i North by Northwest (I sista minuten, 1959) som är en av Hitchcocks bästa filmer.

Ett namn ropas upp på en restaurang och samtidigt reser sig Roger Thornhill (Cary Grant) från sitt bord. Två män som observerar händelsen tvingar därefter in Thornhill i en bil. Han förs till ett hus där några män kallar honom Kaplan och försöker få ur honom information. Thornhill blir inte trodd då han förklarar att han inte är denne Kaplan, men lyckas undkomma efter kidnapparna misslyckats att arrangera hans död i en bilolycka. Då de hällt i honom mängder av sprit blir han emellertid inte betrodd av polisen. Han försöker i stället själv ta reda på omständigheterna, vilket leder till ännu ett missförstånd då han är på plats när en man mördas och han blir den huvudmisstänkte.

Detta är upptakten till en thriller som man följer fastklistrad. Cary Grant som spelat åtskilliga komedier i sina dar är helt rätt för rollen då detta är en film som emellanåt modererar spänningsdramat med komiska stunder. Samspelet med Eva Marie Saint är också av högsta klass och de har dessutom en lysande dialog att arbeta med.

North by Northwest innehåller en klassisk scen där Grant blir jagad av ett flygplan. Den för övrigt mästerligt utformade scenen är originell i det att den leker med våra förväntningar och skapar till på köpet några fantastiska filmrutor.

Filmens betyg: ★★★★★★★★★☆

North by Northwest är med på Topplista över bästa Thriller filmer