Out of the Past

Out of the Past filmrutaOut of the Past (Skuggor ur det förflutna, 1947) måste räknas bland det bästa inom genren film noir. Daniel Mainwaring skrev manuset baserat på hans egen roman Build My Gallows High och för regi stod Jacques Tourneur. Robert Mitchum och Kirk Douglas bjuder på imponerande spel i huvudrollerna.

Efter Whits (Douglas) flickvän Kathy (Jane Greer) ska ha skjutit honom och försvunnit ges Jeff (Mitchum) uppdraget att leta upp henne och föra henne tillbaka. Jeff hittar snart Kathy, hon bedyrar att hon inte stulit pengarna och den tilldragande kvinnan får Jeff att skjuta upp sina plikter för att i stället fly tillsammans med henne. Storyn har förstås mer än så att bjuda på, men det behöver inte avslöjas här.

Det är svårt att hitta något att beklaga i Out of the Past. Dialogen är skarp och slagkraftig. Huvudpersonen Jeff – som alltså spelas av Robert Mitchum som förutom ha medverkat i ett antal westerns och film noir förmodligen är mest känd för rollen i The Night of the Hunter (1955) – gör ett mer eller mindre unikt porträtt trots att han delar drag med många andra detektiver i genren.  Han är mer insyltat i den undre världen och mer gåtfull än vad som är brukligt. Han är också mer mänsklig än de flesta andra då han aldrig låter sitt jobb helt ta överhanden.

Stilistiskt finns de typiska ingredienserna där, men elementen överdrivs eller missbrukas aldrig. Med så många one-liners det finns här och så mycket underhållande spänning borde filmen vara en större klassiker än vad den är.

Kanske är den alltför oförsonlig. Inte minst är slutet mer gåtfullt och olyckligt än vad filmbolagen normalt brukade tolerera, men vilket också gör Out of the Past till något långt utöver det vanliga.

Filmens betyg: ★★★★★★★★★★

Out of the Past är med på Topplista över bästa kriminalfilmer.