Pollock

Pollock filmrutaJackson Pollock var en av 1900-talets mest uppmärksammade konstnärer. Han skulle bryta ny väg med sin unika form av ”action painting”: han droppade eller kastade färg på duken och skapade på så sätt abstrakta och komplexa kompositioner.

I filmen baserad på Jackson Pollocks liv spelar Ed Harris konstnären och gör det övertygande – Harris är dessutom filmens regissör. Att det rör sig om en Hollywood-produkt är förvisso uppenbart, men även om saker och ting kunde gestaltas mer subtilt är det en förhållandevis lyckad ”biopic” och inte minst tack vare Harris insats som skådespelare.

I Pollock får vi följa Jackson Pollock från att han är en ouppmärksam konstnär till blivande en internationell berömdhet. Hans mentala fragilitet är dock inget som försvinner med erkännandet och alkoholismen blir tragiskt nog hans öde. Som konstnär skulle dock Pollock bli odödlig och idag är det få målningar som säljs lika dyrt som dennes.

Det finns flera målningsscener och i denna aspekt är filmen högst gedigen. Manuset, som är baserat på boken Jackson Pollock: An American Saga, känns likaså gediget för det mesta även om man kan ifrågasätta trovärdigheten i enskildheter.

Filmens betyg: ★★★★★★☆☆☆☆

Recension av Oskar Strandberg