Ran

Ran filmrutaAkira Kurosawa är en av filmhistoriens största regissörer och Ran från 1985 är hans sista mästerverk. Det är kanske också hans allra bästa film. Ran utspelas i det medeltida Japan och är en våldsam och mycket vacker film om hur maktlystnad kan utplåna familjeband och orsaka stridsfält med myriader döda kroppar.

När den mäktiga krigsherren Lord Hidetora överlämnar sin makt till äldste sonen Taro får hans beslut värre följder än han någonsin kunnat frukta. Ett maktspel påbörjas mellan Hidero, Taro och de andra bröderna Jiro och Saburo.

Ran kan ses både som en krigsfilm och ett drama. Inte minst finns inslag av den shakespearianska tragiken där gycklare blandar muntra upptåg med sublim livspessimism. Hidetoras egen gycklare och lojale följeslagare Kyoami retar ibland sin herre och andra med hänsynslösa skämt, fast besitter också svårmod inför livets realiteter: ”människan är född gråtande. Hon gråter och gråter och sedan dör hon.”

Även om inte krigsscener dominerar filmen står de ut med sin suveräna estetik. Det är brutalt, men övergår aldrig i orgier av blodsfontäner eller rullande huvuden utan innehåller mer av ödesmättade ögonblicksbilder och dramatisk symbolik.

Ran lyckas som få filmer vara ett fängslande berättat storslaget drama samtidigt som det hänför visuellt med sin briljanta bildkomposition och bländande fotografi. Ett ännu större verk blir det genom Hidetoras (han spelas av Tatsuya Nakadai) växande galenskap i de scener som utspelas mellan honom och Kyoami. För Kurosawa tycks livet vara inrättat så att gycklaren till slut får leda kungen.

Filmens betyg: ★★★★★★★★★★

Ran är med på Topplista över bästa krigsfilmer.