Rise of the Planet of the Apes

The Rise of the Planet of the Apes filmrutaRise of the Planet of the Apes (i Sverige fick filmen titeln Apornas planet (r)Evolution) är en sen uppföljare till den klassiska Planet of The Apes från 1968 av Franklin J. Schaffner. Uppföljaren från 2011 utspelar sig dock före den andre och gestaltar en fantasieggande bakgrund. Regisserar denna gång gör Rupert Wyatt.

Will (James Franco) arbetar som forskare på ett företag som försöker utveckla botemedel mot Alzheimers. De testar en lovande medicin på chimpanser som visar sig göra dem mer intelligenta. Fast efter en händelse på labbet då en chimpans löper amok bestämmer sig företagets chef att avsluta projektet och avliva alla aporna. En av de anställda räddar dock en chimpansunge som Will tar med sig hem och uppfostrar.

Ungen döps till Caesar och uppvisar snart häpnadsväckande prov på intelligens. Will arbetar vidare på sitt botemedel i egen regi och testar det slutligen på sin sjuke far, vilket till en början är framgångsrikt men senare ger motsatt effekt. Will söker nu febrilt efter ett medel med starkare verkan.

Efter en incident omhändertas Caesar och tvingas vara inlåst tillsammans med andra chimpanser. Händelserna tar här dock en oväntad svängning och Caesar lyckas tack vare sin intelligens utveckla ett ledarskap för chimpanserna och påbörja en revolution … Filmen slutar inte exakt där föregångaren tar vid, men ledtrådar ges bland annat i anblicken av en tidning där rubriker talar om ett rymdskepp som lämnat jorden för en resa till Mars.

Rise of the Planet of the Apes får betraktas som en av de senaste årens mest fascinerande science fiction filmer. Människans lek med genmodifierad medicin för profit och hennes självklara syn på sig själv som livsorganismens krona får ohyggliga konsekvenser. De visuella effekterna är också högst imponerande. För dessa står samma företag som var involverade i filmer som Avatar och Sagan om ringen-trilogin.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆