Sluzhebnyy Roman

Sluzhebnyy Roman filmrutaSluzhebnyy Roman är en rysk film (på engelska har titeln översatts till Office Romance) som utspelar sig på ett kontor i Moskva där de anställda ägnar sig åt statistik. Vi möter bland annat Novoseltsev och Olga som jobbar på kontoret där deras vän sedan skoltiden Samokhvalov tillträder som ny assisterande chef. Här finns också Kalugina, en oattraktiv kvinna och ambitiös chef (notera likheten mellan henens namn Kalugina och Caligula).

Regissören Eldar Ryazanov har ett snyggt sätt att gestalta karaktärsdragen hos de inblandade och visar med lätt hand vilka som flyter genom livet och vilka som finner det mera motsträvigt på sättet de tar sig genom trafiken och anländer till sin arbetsplats.

Han låter oss också med subtila medel börja ana hur det känslomässigt ligger till mellan Novoseltsev och Kalugina. När sedan något tycks hända mellan den bortkomne, försagde Novoseltsev och den till synes ogillande, drakoniska Kalugina är det ändå ingen total överraskning.

Samtidigt försöker Olga återknyta den hjärtliga förbindelsen med sin ungdomsförälskelse Samokhvalov, vilken dock är ointresserad och när hon skickar kärleksbrev via sekreteraren blir det snart en angelägenhet för hela arbetsplatsen.

Sluzhebnyy Roman bjuder på ett lyckat persongalleri av levande karaktärer. Fast bäst är ändå spelet mellan Novoseltsev och Kalugina. Ryska berättare tycks alltid ha varit förtjusta i den vilsekomna och tafatta hjälten – denne är närvarande hos författare som Nikolaj Gogol och Lev Tolstoj för att nämna två. De lyckas göra något sublimt av honom och likaså gäller detta i Sluzhebnyy Roman där Novoseltsevs strid mot sin egen personlighet och Kaluginas förkärlek för hans person gör det till charmig romantik med lysande situationskomik.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆

Sluzhebnyy Roman är med på Topplista över bästa romantiska komedier.