Suddenly, Last Summer

Suddenly, Last Summer filmrutaSuddenly, Last Summer (svensk titel: Plötsligt i somras) är en film av Joseph L. Mankiewicz baserad på en pjäs av Tennessee Williams. Huvudrollerna utgörs av Elizabeth Taylor, Montgomery Clift och Katharine Hepburn.

Doktor Cukrowicz (Clift) arbetar med mentalpatienter och är specialiserad på lobotomi. Hans kliniks dåliga ekonomi innebär att hans arbete blir alltmer problematiskt och han överväger söka sig till en annan stad. Fast just i detta skede dyker en potentiell välgörare upp i form av Violet Venable (Hepburn).

Venable erbjuder en stor finansiell gåva åt kliniken, fast med villkoret att Cukrowicz tar sig an hennes systerdotter Catherine Holly (Taylor) som befinner sig på ett mentalsjukhus. Hon kräver också att Catherine ska lobotomeras.

Cukrowics tror att Catherine råkat ut för ett trauma som kan botas med andra metoder (hennes karaktär har i den psykologiska sjukdomsbilden vissa klara likheter med Tippi Hedrens karaktär i Hitchcock-filmen Marnie), och misstänker också att Veneble vill få henne lobotomerad och sedan oförmögen att uppdaga något som Catherine vet om hennes döda son.

Katharine Hepburn spelar en något bisarr kvinna, filosofisk och neurotisk med despotiska drag. Hennes spel blir teatraliskt emellanåt, men mestadels är det bra när hon berättar om vad som hände ”plötsligt i somras”. Det var då hennes som Sebastian dog och Catherine blev sinnessjuk.

Elizabeth Taylor är bra i rollen som en kvinna med traumatiska upplevelser och nervösa sinnesrörelser. I en lång monolog som utgör filmens klimax lyckas hon tills slut berätta den ruskiga historien som innan blockerat henne. Detta är också en av filmerna som visar upp henne som den sexuella ikon hon var.

Suddenly, Last Summer är en dialogorienterad film där en del citat är värda att minnas som ”the truth is the bottom of a bottomless well”. Det finns passager i filmer där flytet saknas och det är svårt att komma nära inpå Montgomery Clifts rollgestalt, men i övrigt är det en klart sevärd film.

Filmens betyg: ★★★★★★☆☆☆☆