The Far Country

The Far Country bildrutaThe Far Country är den fjärde av fem filmer som regissören Anthony Mann gjorde med skådespelaren James Stewart. Som vanligt spelar Stewart en man som rår sig själv och än en gång uppdagas det att han är efterlyst för mord, fast när allting summeras är hans handlande trots allt rättrådigt.

Även Walter Brennan syns i en av sina många western-biroller och hans karaktär är ganska typisk: något av en muntergök som bjuder på en del komik, men alltid spelar andrafiolen gentemot hjälten. Fast även om Brennans karaktär Ben i viss utsträckning är något av en stollig gubbe med stort hjärta gör hans ifrågasättande av hjältens bristande moral honom till en viktig del av handlingens utveckling.

The Far Country utspelar sig i Alaska och storyn kretsar kring guldrushen som utspelade sig där i slutet av 1800-talet. Jeff (Stewart) och partnern Ben (Brennan) driver en boskapshjord för att kunna sälja dessa dyrt i byar som uppstått vid guldfyndigheter. Efter att ha sålt boskapen för ett högt pris köper Jeff själv en inmutning, men som det sägs i filmen: ”Där det finns guld finns det tjuvar, där det finns tjuvar finns det mördare”.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆