The Graduate

The Graduate filmrutaThe Graduate eller Mandomsprovet på svenska skildrar Benjamin Braddock (Dustin Hoffman) som just tagit examen och står inför övergången till vuxenlivet. Filmens förlaga är en roman med samma titel skriven av Charles Webb strax efter denne själv tagit examen. I händerna på regissören Mike Nichols blev det en uppseendeväckande film.

Benjamin bor hos sina föräldrar i ett område med välsituerade människor. Men i stället för att ta det förväntade steget ut i arbetslivet flyter han mest omkring på en luftmadrass i familjens swimmingpool. Han tycks vara oförmögen att handla som om han spjärnade emot sin egen utstakade framtid. När hans far konfronterar honom skildras hans svårbestämda förvirring …

Benjamin: I’m just…
Mr. Braddock: …worried?
Benjamin: Well…
Mr. Braddock: About what?
Benjamin: I guess about my future.
Mr. Braddock: What about it?
Benjamin: I don’t know. I want it to be…
Mr. Braddock: …to be what?
Benjamin: …Different.

Han råkar inleda en affär med en av sin mors väninnor. Men det är när hennes dotter dyker upp som de verkliga förvecklingarna börjar.

The Graduate räknas som en klassiker och skälen är många. Filmen var inte minst nydanande när det gällde soundtracket. Traditionellt använde sig filmerna vid den här tiden av symfonisk musik, fast i The Graduate består ljudspåret av popmusik i form av Simon & Garfunkel. Dialogen är suverän i sitt koncentrerade format och estetiken för tankarna till pop-konst, vilket passar perfekt in i miljön bestående av amerikansk villaförort.

Det är en svart komedi som har perfekt komisk tajming och som förtäljer ett komplext drama. Dessutom är det underbart stilsäkert med ett berättarmönster som får filmen att fängsla hela vägen.

Filmens betyg: ★★★★★★★★★☆