The Grifters

The Grifters filmtutaEn grifter kan på svenska översättas till svindlare och Roy, Myra och Lilly är just detta, fast samtliga med olika metoder. Roy (John Cusack) använder sig av diverse tricks där det enklaste är att först visa upp en större sedel vid bardisken och sedan lämna över en mindre. Myra (Anette Bening) tycks mest använda sig av sex, men är beredd att ta till mer drastiska metoder. Lilly (Anjelica Huston) sköter åt pengar åt bookmakers, men lägger undan en del av dessa till sig själv.

För en svindlare framstår risk kontra belöning som ett tänjbart begrepp och särskilt Lilly som hanterar pengar som har anknytning till maffian får snart ett kvitto på hur farligt det kan vara att svindla fel personer.

The Grifters är en vågad film där dessutom ingen av huvudpersonerna är rakt igenom sympatisk. Berättarmässigt sker det tvära kast med girigheten som främsta katalysator. Det finns ett par smärre logiska luckor, men det är ändå en film värd att se om man gillar dessa slags thrillers.

The Grifters  är regisserad av Stephen Frears efter en roman av Jim Thompson där också Martin Scorsese har ett finger med i spelet som producent.

Filmens betyg: ★★★★★★☆☆☆☆