The Ice Storm

The Ice Storm filmrutaDen asiatiske filmregissören Ang Lee har en bred repertoar, vilket bevisas i språnget från filmer som Crouching Tiger, Hidden Dragon till Brokeback Mountain. The Ice Storm från 1997 är en av hans mest övertygande verk och skildrar två välbärgade medelklassfamiljer under 70-talet i en förort till New York.

Filmens titel syftar till en storm under iskyla, men den utgör inte filmens fokus och stormen kan likaväl gälla karaktärernas känslostormar som ofta tycks vara täckta av ett isskikt.

Filmen handlar om vardagsbetraktelser. Om hur Bens (Kevin Kline) och Elenas (Joan Allen) förhållande närmar sig en kris. Även grannarnas, Janeys (Sigourney Weaver) och Georges (Henry Czerny), förhållande tycks ha hamnat i någon slags dvala.

Filmen handlar också om deras barn på gränsen till vuxenlivet, som inte alltid är så kontaktbara och intresserar sig mycket för sex. Det är också en film som handlar om att cykla och historien projiceras genom det äldsta barnet Pauls (Tobey Maguire) reflektioner med sammankoppling till superhjältarna i Fantastic Four.

The Ice Storm har en inspirerande sammansättning av skådespelare och deras tillbakahållna agerande låter oss ana stora delar av intrigen mellan raderna. De vuxnas problem och de ungas vilsenhet skildras träffsäkert utan att varken förenklas eller förmildras. The Ice Storm fick också pris för James Schamus manus på filmfestivalen i Cannes.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆