The Ipcress File

The Ipcress File filmrutaEfter att de första filmerna med James Bond, Dr. No, From Russia with Love och Goldfinger, blivit publikmagneter hade övriga filmproduktioner i undergenren spionthrillers att förhålla sig till dessa. Detta kunde ske genom efterapning eller distanshållning.

The Ipcress File (1965) gör lite av båda delarna. Främst är den en så kallad anti-bondfilm där exotiska miljöer, biljakter och hög frekvens av action är utbytt mot betydligt mer grådaskig vardag. Agenten i The Ipcress File, Henry Palmer, som framgångsrikt spelas av Michael Caine, ägnar även tid åt arbete vid skrivbordet och vi får insyn i hans vardagsliv.

Palmer är dock något av en kvinnotjusare med förmåga att använda charm. Precis som agent 007 ser han till att förena nytta med nöje i sin profession. Även filmen som sådan har charm, fastän den inte på samma sätt som James Bond-serien flirtar med underhållningsindustrins kuggspel.

Och på tal om likheter, notera hur det musikaliska ledmotivet på ett subtilt sätt anspelar på det välkända ledmotivet från James Bond-serien. För regi står den mångmeriterade Sidney J. Furie.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆