The Killing

The Killing filmrutaThe Killing från 1956 är en av Stanley Kubricks första långfilmer. Den äger typiska kännetecken från tidens deckare, men filmen får också en egen karaktär av den lilla budgeten och Kubricks speciella touch. Kubrick har även skrivit manuset efter en roman av Lionel White.

Filmens skeende bestäms av förflyttningar i tiden för att kunna gestalta flera karaktärer på olika platser under samma tidpunkt. Handlingen berättar om några personer som alla är sammanlänkade till en planerad kupp mot en hästkapplöpningsbana. Vi bekantas bland annat med Johnny Clay (Sterling Hayden), hjärnan bakom planen, som avtjänat tid i fängelset, men tänker påbörja ett nytt liv med sin flickvän efter kuppen är genomförd. Vi möter även kassören George (formidabelt spelad av Elisha Cook) som aldrig skulle ha kunnat ingå som en bricka i det smutsiga spelet om han inte vore besatt av sin vampiga fästmö Sherry (Marie Windsor) som vill ha en större budget att röra sig med.

Det är också Georges svaghet för Sherry som gör att delar av planen läcker ut och Sherry som gör allt för sin egen vinning lockar in andra intressenter till bytet. En perfekt plan är inte starkare än de enskildas viljor och prestige, vilket även kan överföras till andra sammanhang – ”individuality is a monster”, säger en av filmens karaktärer passande.

Trots det igenkännbara i genrens konventioner lyckas The Killing undgå att bli förutsägbar. Den vassa dialogen och några fascinerande karaktärer förgyller.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆

The Killing är med på Topplista över bästa kriminalfilmer.