The Quiet American

The Quiet American filmrutaThomas Fowler (Michael Caine) är en tidningsreporter stationerad i Saigon, Vietnam. Året är 1952 och Indokinakriget pågår för fullt mellan franska styrkor och kommunister. I faggorna finns också amerikanarna som snart skulle bli en aktiv part i och med Vietnamkrigets utbrott.

När kontoret i London vill ta hem sin krigskorrespondent som bara producerat tre artiklar under året svarar Thomas att han har ett reportage av ”stora proportioner” på gång. Egentligen är detta inte alls fallet, men det sista han önskar är att behöva lämna sin älskarinna Phoung (Do Thi Hai Yen).

En till synes sympatisk och till sättet stillsam amerikan fattar också intresse i Phoung. Han är yngre och har också mer av ekonomisk trygghet att erbjuda. Trots rivaliteten fattar Thomas tycke för denne Pyle (Brendan Fraser), men deras politiska syn på konflikten i området ska visa sig vara olik och Pyle verkar vara en annan en den han utger sig för.

The Quiet American (Den stillsamme amerikanen, 2002) är baserad på en roman med samma namn av Graham Greene från 1955. Filmen är välspelad, inte minst gäller detta Michael Caine och Brendan Fraser som båda agerar trovärdigt och utan stora gester. Regisserar gör Philip Noyce.

Intressant är också filmens politiska ämne, vilket dock ledde till att The Quiet American efter inspelningarna var klara 2001 lades på hyllan ett år av det amerikanska filmbolaget på grund av 11/9. Däremot gick filmen igenom den kommunistiska censuren i Vietnamn när den väl fick premiär på bio i slutet av 2002.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆