The Social Network

The Social Network filmrutaThe Social Network från 2010 är en uppmärksammad film om Mark Zuckerberg, grundaren av Facebook. Harvardstudenten Zuckerberg påbörjade 2003 ett projekt som från början inskränkte sig till ett antal universitet i USA för att sedan få en global spridning. Det handlade om att människor skulle kunna lägga upp sina egna profiler och få tillgång till andras. Resten är välkänd historia för de flesta och det gjorde Zuckerberg till världens yngsta dollarmiljardär.

Jessie Eisenberg är perfekt i porträtterandet av Zuckenberg som självgod, arrogant och socialt inkompetent. Han lyckads också förmedla sin rollgestalts rappa intelligens och sarkasm som utgör en del komiska ögonblick. Det finns rentav en del likheter med karaktären Sheldon Cooper i TV-serien The Big Bang Theory, fast grundaren av Facebook har också betydligt mörkare sidor.

Storyn i The Social Network växlar mellan två tidsnivåer, dels Zuckerbergs tid på Harward och den efterföljande tiden med utvecklandet av Facebook, dels en stämningsprocess där bland annat medgrundaren Eduardo Saverin säger sig ha blivit avlurad sin andel i projektet.

En viktig roll har också Sean Parker (Justin Timberlake) som var grundaren av Napster och även delaktig i Facebook. Det är hans ökade närvaro i projektet som splittrar Mark och Eduardo.

The Social Network må avvika en del från den verkliga historien bakom Facebooks tillkomst, men den är heller inte tänkt som en dokumentär. Regissören David Fincher med verk som Se7en och Fight Club bakom sig ger oss en fascinerande samtidsskildring i IT-teknologins tidevarv.

Det är skönt med en film som inte väjer för att låta sig rymma en del fackkunskap och terminologi, därigenom blir det också en desto mer genuin framställning. De som saknar kännedom om Internet lär förmodligen känna sig smått förvirrade ibland. Slutscenen kan rentav vara omöjlig att förstå helt för de som inte vet att F5-knappen på tangentbordet innebär att man uppdaterar.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆