The Town

The Town filmrutaThe Town är ett actiondrama från 2010 som mer eller mindre är en remake på Michael Manns Heat (1995). Regissör och huvudrollsinnehavare är Ben Affleck.

Det hela äger rum i Boston med epicentrum i stadsdelen Charlestown där det enligt filmen fostras mer bankrånare än någon annanstans i USA. Doug McRay (Affleck) är uppväxt här och är en av dem som försöker försörja sig på bankrån.

Doug McRay och hans rånarliga slår till mot en bank där Claire Keesey (Rebecca Hall) är bankföreståndare. De kommer undan med ett stort byte, fast oroar sig för att Clair som visar sig bo bara några kvarter från dem känt igen någon av dem. Doug börjar skugga Clair för att utröna om hon har kontaktat FBI. Av en slump uppstår ett möte mellan dem på kemtvätten och en illavarslande kärleksrelation tar sin utveckling.

Affleck har berättat att mycket research gjordes inför filmen, bland annat intervjuades före detta fångar på ett fängelse samt anställda på FBI. Jargongen och ordvalen känns också autentiska både hos kriminella och bland poliserna i filmen. Överhuvudtaget bjuder The Town på en betydligt mer realistisk känsla – både i actionscener och i övrig gestaltning – än vad gäller merparten filmer inom samma fack.

Den överträffar dock inte föregångaren Heat i smarthet och elegans. Som nämndes tidigare är The Town delvis en remake på Manns klassiska actionfilm. The Town använder samma berättelse och scenerna är ofta snarlika, fast handlingen är ibland omkastad och det resulterar i en bitvis ny berättelse.

Filmens betyg: ★★★★★★★☆☆☆

The Town är med på Topplista över bästa kriminalfilmer.