Whisky Galore!

Whisky Galore! filmrutaWhisky Galore! (Massor av whisky, 1949) är en högst underhållande komedi med regi av Alexander Mackendrick. Förlagan är från en roman med samma namn av Compton Mackenzie som också har skrivit filmmanuset.

Det hela utspelar sig på den lilla ön Todday vid Yttre Hebriderna kring tiden för andra världskriget. Ransonerna har medfört att whiskyn tagit slut – detta är ungefär det värsta som kunde hända öns befolkning. Modstulenheten sänker sig snart över människorna och allting blir till en hopplös väntan på ett skepp med den eftertraktade lasten.

Ingen händer förrän det en dimmig dag förliser ett skepp nära ön. Att det råkar vara ett skepp lastat med 50 000 lådor whiskey sprider sig som en löpeld bland befolkningen. Inget vore bättre än om lasten kunde bärgas, men då det är kvällen innan sabbaten finns inte möjlighet att företa sig denna aktion.

Den mycket plikttrogne kaptenen som leder hemvärnet har dessutom bestämt sig att sätta stopp för all slags rov. Då ingen riktigt kan litas på i detta ärende begränsar han uppdraget till sig själv och öns nyss hemvände sergeant. Den dyrbara lasten skapar så klart många förvecklingar där olika mänskliga intressen är överblickbara för en kapten som normalt är van vid att sina order lyds.

Whisky Galore! har en utmärkt dialog och många goda karaktärsporträtt. Dessutom är slutet värt att vänta på då det närapå är oöverträffat i originalitet!

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆

Recension av Oskar Strandberg

Whisky Galore! är med på Topplista över bästa komedi filmer.