A Royal Affair

A Royal Affair filmrutaDet är inte varje dag det doftar Oscarsnominering om skandinavisk film. Med A Royal Affair (En kongelig affaere på danska) som kandidat är horisonten inom räckhåll. Skådespeleri, manus och regi håller rakt igenom internationell klass.

Att vi i norden kan tävla med andra större filmnationer när det gäller historiskt relaterade ämnen är vi inte bortskämda med – något som är väldigt tragiskt med tanke på vår rika historia.

Vi placeras i upplysningstidens era under det sena 1700-talets Danmark. Den ”galne” danska kungen Kristian VII ska till att gifta sig med Caroline av Storbritannien (spelad av svenska Alicia Vikander). Ett från början dödsdömt förhållande där varken gemensamma intressen eller intellekt delas – eftersom kungen i sitt förstånd ännu är ett barn.

Men en ny spelare kommer med in i bilden: Mads Mikkelsen som tyske Johann Struensee, en folkets läkare med humanistiska värderingar. Kungen fattar tycke för Johann som inträder rollen som hans privata läkare. Men problemen hopar sig på vägen då Caroline och Johann inleder en romans utan kungens kännedom.

Johann börjar genomföra reformer under kungens godkännande (som endast fungerar som en marionettdocka) men lider samtidigt av sitt dubbelliv med Caroline. Det dröjer inte länge förrän ryktena börja florera om att drottningen är havande med den revolutionära ”utlänningen” – vilket också är beskedet Hovets motståndare (adeln) väntat på…

A Royal Affair är en hyllning till det fria ordet – något som vi idag ofta tar för givet. Under 1700-talet var detta något främmande och många nymodigheter av tänkare som Voltaire, Rousseau, Locke m.fl. motarbetades flitigt av societeten.

Något att reflektera över när konservativa och radikala krafter återigen börjar växa sig starka runt om på vår europeiska kontinent.

Regi: Nikolaj Arcel
Manus: Bodil Steensen-Leth, Rasmus Heisterberg
Roller: Mads Mikkelsen, Alicia Vikander, Mikkel Boe, Folsgaard mfl.

Filmens betyg: ★★★★★★★★☆☆

Recension av Andreas Ellhar

Hyr filmen direkt på CDON – video on demand